Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinan pörssikupla kasvaa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kiinan osakemarkkinat ovat suuri uhka maailmantaloudelle, mutta Suomessa ne ovat herättäneet vain vähän kiinnostusta. Shanghai Composite -indeksillä mitattuna Kiinan osakemarkkinat ovat kuitenkin kasvaneet yli kaksinkertaisiksi viimeksi kuluneen vuoden aikana.

Realismi – yritysten ja kansantalouden näkymä – on jäänyt kauas taakse. Teollisuudesta ja palveluista on viime päivinä kuulunut alavireisiä viestejä. Silti vaikutukset kursseihin ovat olleet vähäisiä.

Rahoitusyhtiö Credit Suisse arvioi, että osakkeiden hinnoissa on jo parinkymmenen prosentin yliarvostus.

Markkinoita valvovat ovat huolestuneet kehityksestä ja yrittäneet ajaa alalle hieman kestävämpiä toimintatapoja. Silti hinnat vain nousevat ja velkavipua käytetään sumeilematta.

Kiinan poliittinen johto on joutunut samaan asemaan, jossa vanhan tarinan mukaan harakka oli tervatulla katolla. Jos nokka nousee, pyrstö tarttuu.

Jos haluaa pitää kansan tyytyväisenä, on jatkettava elvytystä ja työnnettävä kansantaloutta löysän rahan politiikalla. Samalla osakemarkkinoiden kupla kuitenkin kasvaa kohti räjähdyspistettään.

Kiinan osakemarkkinat ovat ennenkin vaellelleet eri suuntaan kuin reaalitalous. Nyt ero on kuitenkin niin suuri, että äkillinen oikaisuliike on todennäköinen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat