Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seksi on ongelma USA:n oikeistolle

Pääkirjoitus
 
Laura Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.

Virallinen Washington puhui viime viikolla siitä, ketkä ilmoittautuivat presidenttikilpaan (heitä on 14, ja lisää on tulossa). Epävirallinen Washington puhui ihan muusta: olympiakultamitalisti Bruce Jennerin sukupuolenkorjausleikkauksesta ja Duggarsin tosi-tv-perheestä, jossa on 19 lasta (ja lisää on tulossa).

Kuten elämässä usein, epävirallinen puoli määrää, miten virallisella puolella käy. Jenneristä ja Duggarseista on tullut ongelma republikaaneille, jotka kilpailevat vanhoillisten äänestäjien suosiosta.

Bruce Jenner on kymmenottelun olympiavoittaja, jonka kuva oli aikoinaan Wheaties-muropaketin kyljessä. Nyt hän on korjannut sukupuolensa naiseksi. Viime viikolla Caitlyn Jenner poseerasi Vanity Fair -lehden kannessa – ja nostatti keskustelun transihmisten oikeuksista.

Mistä lähtien tällaiset asiat on otettu vakavasti, kysyi konservatiivinen radiojuontaja Rush Limbaugh. Hän heijastelee vanhoillisten epätoivoa: millainen tästä maasta on tulossa?

Kymmenen vuotta sitten republikaanit olisivat voineet tuomita Jennerin. Enää eivät voi. Asenneilmasto Yhdysvalloissa on muuttunut nopeasti: enemmistö republikaaninuorista hyväksyy esimerkiksi homoliitot, ja Jennerin vähättely saisi poliitikon näyttämään kylmäsydämiseltä änkyrältä. Toisaalta Jennerin hyväksyminen kostautuu vanhoillisen vähemmistön tuomiona.

"Jos hän sanoo olevansa nainen, hän on nainen", sanoi entinen senaattori Rick Santorum ja sai heti lunta tupaan.

Republikaanit suosivat toisenlaisia roolimalleja – sellaisia kuin kristillinen Duggarsin perhe Arkansasista. Republikaanien presidenttiehdokkaat poseerasivat Duggarsien kanssa ja kilpailivat siitä, ketä jättiläisperhe tukee presidentiksi. Perheen tuen sai entinen kuvernööri Mike Huckabee.

Sitten paljastui, että perheen poika Josh oli teininä kähminyt pikkusiskojaan. Media otti kaiken irti kristillisen malliperheen kaksinaismoraalista. "Kauhujen talo – valheita, pelkoa ja väkivaltaa", luki In Touch -tabloidilehden kannessa.

Yhdysvaltain korkein oikeus päättää homoliittojen laillisuudesta kesäkuun lopussa. Jos päätös heijastelee enemmistön mielipidettä, yksi iso kulttuurisota on ohi. Yhdysvallat on siirtynyt vapaamielisempään suuntaan.

Tämä on helpotus myös republikaaneille. Kun oikeus on tehnyt päätöksensä, voidaan siirtyä puhumaan jostain muusta. Moraaliasioissa puolueella on enää hävittävää.

Laura Saarikoski laura.saarikoski@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n
Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat