Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isojen kalojen pyytäminen heikentää kalakantoja

Pääkirjoitus
 
Silva Uusi-Heikkilä ja Anna Kuparinen
Vieraskynä-palstalla julkaistaan asiantuntijakirjoituksia. Noin 4 300 merkin mittaisia tekstejä voi tarjota osoitteeseen hs.artikkeli@hs.fi. Toimitus editoi julkaistavat artikkelit.

Jotta saaliit eivät kutistuisi, kalastusasetukseen pitäisi kirjata pyydettävien kalojen ylämitat.

Valmisteilla olevan kalastusasetuksen ensimmäisessä luonnoksessa ehdotettiin rohkeasti rajoituksia joidenkin kalojen, kuten hauen ja kuhan, ylämittoihin. Myöhemmästä luonnoksesta ylämitat oli valitettavasti poistettu.

Isojen kalojen suojelu ei ole kalastajien kiusaamista, vaan se on tarpeen kalakantojen tuottavuuden takaamiseksi pitkällä aikavälillä.

Monien kalakantojen kokojakauma on muuttunut runsaan kalastuksen vuoksi: pienikokoisten kalojen määrä on kasvanut ja isojen vastaavasti huvennut. Samaan aikaan monet kalat ovat alkaneet lisääntyä entistä pienempinä.

Muutokset ovat niin hitaita, että harrastajakalastajan on vaikea huomata niitä. Ammattikalastajat ja kalatutkijat sen sijaan ovat panneet muutokset merkille.

Tutkijat ovat havainneet, että Saaristomerellä kuhan sukukypsyysikä ja -koko ovat muuttuneet selvästi. Pelkona on, että vastaavaa tapahtuu muuallakin. Sitä ei vain havaita, koska asiaa ei seurata.

Usein ajatellaan, että kalojen keskikoko palautuu suuremmaksi, kun kalastusta rajoitetaan. Näin ei välttämättä kuitenkaan tapahdu, jos pyydettävien kalojen kokoon perustuva valinta on aiheuttanut periytyviä muutoksia kalakannoissa.

Ihminen on onnistunut jalostamaan tehokkaasti koiria, kotieläimiä ja viljeltyjä kaloja, mutta toimintamme vaikuttaa myös luonnonvesissä eläviin kaloihin. Isojen kalojen pyytäminen johtaa pienikokoisten kalojen geenien suhteelliseen runsastumiseen. Kalastuksen aiheuttamat periytyvät muutokset ovat huolestuttavia kalakantojen tulevaisuuden kannalta, sillä kannat palautuvat hyvin hitaasti.

Arvostetussa Evolutionary Applications -sarjassa julkaistu tuore suomalais-saksalainen tutkimus osoittaa, että isojen kalojen tavallista suurempi kuolleisuus paitsi pienensi kalapopulaation kalojen kokoa ja heikensi niiden lisääntymistä myös aiheutti geneettisiä muutoksia vain muutaman sukupolven elinaikana. Tutkitut kalakannat toipuivat hitaasti kalastuksen lopettamisen jälkeen eivätkä koskaan palautuneet täysin alkuperäiseen tilaansa.

Kalakantojen uusiutumisen kannalta on tärkeää, että kaikki kalat ehtivät lisääntymään ainakin kerran ennen saaliiksi jäämistä. Alamitan rajoittaminen suojaa hyvin kalojen kasvua sukukypsiksi ja antaa nuorille kaloille mahdollisuuden lisääntymiseen.

Käytännössä kalakantojen kestävä hyödyntäminen ei ole näin yksinkertaista.

Pienikokoinen nuori kala, joka onnistuu kutemaan kerran ennen kuin ui pyydykseen, ei ole kalakannan kasvun kannalta yhtä merkittävä kuin iso – usein myös suhteellisen iäkäs – naaras, joka pystyy tuottamaan huomattavasti enemmän ja elinkykyisempiä jälkeläisiä kuin pienempi lajikumppaninsa. Tutkimuksen mukaan isot naaraat tuottavat enemmän mätimunia ja isompia poikasia kuin pienet samanikäiset naaraat.

Pyydettävien kalojen alamitan rajoittaminen ohjaa kalastusta kalojen lisääntymisen kannalta tärkeimpiin ja kalastajille arvokkaimpiin kaloihin. Ylämittojen rajoitus varmistaisi yhdessä alamittojen ja kokonaispyynnin rajoitusten kanssa, että myös isot kalat pääsisivät jatkamaan sukuaan.

Eihän parhaita siitoseläimiäkään viedä teuraaksi, sillä niiden arvo jälkeläisten tuotannossa ymmärretään. On omituista, että kalastuksessa toimitaan toisin.

Nykyisen tutkimustiedon valossa ylämittarajoitusten jättäminen pois kalastusasetuksesta heikentää kalakantojen tuottavuutta. Isojen kalojen suojelu ylläpitäisi kalakannan kokojakauman ja perimän monimuotoisuutta.

Ylämitta- ja pyyntirajoitukset hyödyttäisivät kaikkia kalastajia. Ne lisäisivät keskikokoisten ja isojen kalojen määrää, jolloin kalastuksen mielekkyys ja taloudellinen tuottavuus kasvaisivat.

Geneettisen monimuotoisuuden säilyttäminen on ensiarvoisen tärkeää kalakantojen sopeutumisessa nopeasti muuttuvaan elinympäristöön. Tutkimustiedon sivuuttaminen suomalaisessa kalastuspolitiikassa uhkaa Suomen luonnonvaraisia kalakantoja.

Silva Uusi-Heikkilä ja Anna Kuparinen
Uusi-Heikkilä on erikoistutkija
Turun yliopiston biologian laitoksella
ja Kuparinen akatemiatutkija Helsingin yliopiston ympäristötieteiden laitoksella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat