Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkissa ratkesi yksi ongelma ja toinen nousi heti sen tilalle

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ei ole ollut kokonaan väärässä arvostellessaan maansa parlamentaarista järjestelmää huonosti toimivaksi. Sunnuntain parlamenttivaaleissa hän itse heikensi järjestelmää entisestään yrittämällä korvata sen vielä huonommalla ratkaisulla – ja epäonnistumalla siinä.

Erdoganin henkilökohtainen panos oli ratkaiseva siinä, että Turkin hallitseva oikeus- ja kehityspuolue AKP menetti enemmistönsä parlamentissa ensimmäistä kertaa 13 vuoteen. Kannatus romahti, kun Erdogan yritti hakea parlamenttivaalien kautta valtakirjaa presidentin aseman vahvistamiseksi.

Erdogan onnistui jo vuonna 2007 hyväksyttämään kansanäänestyksessä perustuslain muutoksen, jonka mukaan Turkissa siirryttiin presidentin valintaan suoralla kansanäänestyksellä. Hän myös voitti ensimmäisen suoran vaalin viime vuonna. Pääministeriksi ja AKP:n johtoon nousi entinen ulkoministeri Ahmet Davutoglu, mutta Erdogan johti edelleen jopa hallituksen istuntoja.

Davutoglu veti muodollisesti myös parlamenttivaalien kampanjaa, mutta todellisuudessa sitäkin johti Erdogan. Davutoglu saattaa lopulta saada todellista vastuuta nyt, kun AKP:n piirissä haetaan syyllistä vaalitappioon.

Vaalien tuloksena on juuri se tilanne, josta Turkissa on huonoja kokemuksia ja josta Erdogan varoitti: yhdelläkään puolueella ei ole parlamentissa enemmistöä ja puolueiden keskinäinen yhteistyökyky on lähes olematon.

Vielä huonompi vaihtoehto olisi kuitenkin ollut Erdoganin toivoma voitto. Kaikki merkit viittaavat siihen, että laajojen valtaoikeuksien turvin hän olisi ajanut Turkin yhä kauemmas maallisen demokratian ja oikeusvaltion linjasta.

Erdogan on kuitenkin ilmeisesti parempi häviäjä kuin voittaja. Ensilausunnoissaan hän on korostanut puolueiden vastuuta ja neuvotteluja.

Vastuuta kuuluu myös kurditaustaiselle vasemmistolaiselle HDP-puolueelle, jonka nousu yli kymmenen prosentin äänikynnyksen käytännössä katkaisi AKP:n voittokulun. Puolueen puheenjohtaja kampanjoi liberaaleilla arvoilla ja vastustamalla Erdoganin valtapyrkimystä. Turkille on tärkeää, että hänelläkin olisi nyt tarjottavana vaihtoehtoja AKP:n yksinvallalle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat