Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kivihiilellä on enää vähän ystäviä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Norjan parlamentti teki viime viikon lopulla kauan odotetun päätöksen: se päätti myydä maan jättiläismäisen öljyrahaston sijoitukset yrityksistä, joiden liiketoiminnasta yli 30 prosenttia tulee joko kivihiilikaivoksista tai kivihiilen käyttämisestä energiantuotannossa.

Lisäksi mustalle listalle joutuivat yritykset, joilla on suunnitelmia lisätä kivihiilen käyttöä niin, että 30 prosentin raja ylittyy tulevaisuudessa. Öljyrahaston vetäytyminen näistäkin yhtiöistä on vahva viesti. Se saattaa osaltaan vaikeuttaa rahoituksen saamista hiileen liittyviin investointeihin.

On jossain määrin ironista, että fossiilisilla polttoaineilla eli öljyllä ja kaasulla varallisuutensa luonut Norja tekee tämänkaltaisen päätöksen.

Norjan valtion öljyrahastolla on nykyisellään noin 810 miljardin euron sijoitusomaisuus, eli rahastossa on liki viisi kertaa niin paljon varallisuutta kuin Suomen kaikissa työeläkeyhtiöissä yhteensä.

Rahastolla on varaa olla valikoiva, ja suurena sijoittajana se voi toimia suunnannäyttäjänä.

Päätöksessä on merkittävää se, että päätös koskee sekä kysyntä- että tarjontapuolta – ei siis yksinomaan hiilikaivosyhtiöitä, vaan useita nimekkäitä eurooppalaisia energiayhtiöitä. Norjalaisten kansalaisjärjestöjen arvion mukaan tämä tarkoittaa, että öljyrahaston salkusta lentävät muun muassa saksalaisen E.Onin ja RWE:n, tanskalaisen Dongin, ruotsalaisen Vattenfallin ja italialaisen Enelin osakkeet. Rahastolla on omistuksessaan kymmenien hiilisidonnaisten yhtiöiden osakkeita yhteensä noin seitsemän miljardin euron arvosta.

Norjan päätös heijastuu Suomessakin institutionaalisiin sijoittajiin, kun ne tekevät sijoituspoliittisia linjauksiaan. Suomessa eläkeyhtiöt ovat joutuneet muiden sijoittajien tavoin pohtimaan sijoitustensa vastuullisuuskysymyksiä, mutta ne eivät ole vielä tehneet hiileen liittyviä päätöksiä. Laki käskee eläkeyhtiöitä sijoittamaan tuottavasti ja turvaavasti, ja monet fossiilisiin polttoaineisiin keskittyneet energiayhtiöt täyttävät hyvinä osingonmaksajina ainakin tuottovaatimuksen.

Tiukat ilmastotavoitteet, kasvava energiatehokkuus ja investoinnit uusiutuvaan energiaan alkavat jo näkyä kivihiilen kysynnässä, vaikka suhteellisesti halpana energialähteenä ja sähköntuotannon polttoaineena kivihiili pysyy näyttämöllä vielä pitkään.

Suomessa biotalouden ja puhtaiden ratkaisujen nimeen vannova tuore hallitus kertoi hallitusohjelmassaan, että se haluaa luopua hiilen käytöstä energiantuotannossa kokonaan 2020-luvun aikana. Samassa aikataulussa myös tuontiöljyn käyttö on tarkoitus puolittaa.

Lisäksi hallitus aikoo nostaa yhdistetyn sähkön ja lämmön tuotannon hiilipäästöistä kannettavaa veroa portaittain 90 miljoonalla eurolla.

Suomessa on kymmenkunta voimalaitosta, jotka tuottavat energiaa kivihiilellä joko kokonaan tai osittain. Suurimmat niistä ovat Helsingissä.

Helsingin päätösten aika on pian: vaihtoehtona on tehdä Vuosaareen kokonaan uusi monipolttoainevoimala, joka käyttää polttoaineenaan pääosin metsähaketta, tai ostaa jatkoaikaa Hanasaarelle ja Salmisaarelle uudistamalla ne niin, että kivihiilen käyttöä voidaan vähentää. Päätöksen merkitystä lisää se, että Vuosaari-vaihtoehto vapauttaisi Hanasaaren arvokkaan tontin asuntorakentamiseen ja vaikuttaisi myös Kruunuvuoren sillan linjaukseen.

Hallituksen linjaus on enemmän tai vähemmän kehotus maan pääkaupungille vähentää riippuvuutta kivihiilestä, minkä lisäksi kehotusta vielä ryyditetään veropäätöksellä, joka nostaa pääkaupunkilaisten kaukolämpölaskua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat