Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulusäästöt ovat vanhemmille kuin omien lasten yt-neuvotteluja

Pääkirjoitus
 
Hanna Mahlamäki Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimituksen esimies.

Kesäkuun aurinkoinen alkuilta. Koolla ystäviä ja sukulaisia vauvoista vaareihin juhlistamassa kahta 40 vuotta täyttävää, päivänsankarien yllätykseksi.

Illan edetessä yllätykset jatkuvat: toisen päivänsankarin kotikylän kuoro astelee sisään. Puoli vuotta yhdessä laulanut varhaiskeski-ikäinen kööri kajauttaa neliäänisesti kansanlauluja ja perinteisiä juomalauluja.

Tapanilalaisen Mosan Ääni -kuoron syntyhistoria on erikoinen – kyse on oikeastaan uuden ajan taistelevasta laululiikkeestä! Sortaja, jota vastaan taisteltaessa kuoro syntyi, on Helsingin opetuslautakunta.

Laulajat tutustuivat kampanjoidessaan lastensa lähikoulun puolesta yli vuoden ajan, ja nyt koulu on toistaiseksi päätetty säilyttää. Vanhempien riemua tosin hälventää kaupungin suunnitelma siitä, että tulevaisuudessa lautakunta voisi omalla nuijankopautuksella lakkauttaa koulun ilman valtuustopäätöstä.

"Poks", on kuorolaisten omaa kieltä, ja se sanotaan usein. Sanan syntyhistoria juontaa opetuslautakunnan puheenjohtajan Minerva Krohnin (vihr) Facebook-päivitykseen, jossa hän kertoi vieneensä opetuslautakunnan kokouksen läpi pikavauhtia ja tarjonneensa lautakunnan jäsenille sen jälkeen kuohuviinit.

Vanhemmille "poks" on synonyymi äkkiä tehdylle päätökselle, jonka perusteluissa ei haeta tyylipisteitä.

Se, mikä oli päättäjälle pientä ja tarpeellista kevennystä puuduttavien kokousrutiinien lomassa, näyttäytyi koululaisten vanhemmille käsittämättömänä ylimielisyytenä ja vieraantumisena. Jos kyseessä olisi ollut yt-neuvotteluja käyvän firman johtajan lausahdus, kokousskumppapullon poksahduksesta kertominen olisi ollut firman maineelle kova paikka.

Koulusäästöissä ja yt-neuvotteluissa voidaan saada aikaan syviä haavoja, joiden arpeutuminen kestää kauan, jos alakynteen jäävälle syntyy tunne, että toinen osapuoli ei arvosta eikä kunnioita tippaakaan, vaan nauraa pilkallisesti (ja poksauttelee kuohuviinipulloja) kipeitä päätöksiä tehdessään.

Tapanilan vanhemmat karnevalisoivat asian kuorolaulullaan, ja synttäreillä oli mahtava tunnelma. Epäluottamuksen juopaa päättäjiin se ei kuitenkaan poista.

Tapaus on vain yksi monista. Jos kuuntelee valtakunnan hallituksen puheenvuoroja, tällaisten juopien syveneminen ei taida vallassa olevia aina edes kiinnostaa.

Hanna Mahlamäki hanna.mahlamaki@hs.fi
Kirjoittaja on kulttuuritoimituksen esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat