Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työmarkkinoilla on monta palloa ilmassa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Työmarkkinoilla on parhaillaan niin monta palloa yhtä aikaa ilmassa, että sivullisen voi olla vaikea erottaa, mistä milloinkin on kysymys. On työllisyys- ja kasvusopimusta sekä yhteiskuntasopimusta. Työmarkkinatoimijoiden olisi kyllä syytä pitää asiat erillisinä.

Aikataulussa ensimmäisenä eteen tulevat työllisyys- ja kasvusopimuksen eli keskitetyn palkkaratkaisun kolmannen vuoden palkankorotukset. Niistä pitäisi sopia kesäkuun 15. päivään mennessä. Aikaa on siis enää vajaa viikko.

Viime viikolla näytti siltä, että keskitetyn sopimuksen kolmannesta vuodesta ei sittenkään tule mitään. Palkansaajat ärähtivät hallituksen suunnitelmista leikata ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Sitten hallitus lykkäsi leikkausta vuodella, mikä tyynnytti useimmat palkansaajat.

Auto- ja kuljetusalan työntekijät eivät leppyneet. AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen sanoi viimeksi maanantaina, että hänen liittonsa suuntaa syksyllä kohti liittokohtaista ratkaisua. Yleisen tulkinnan mukaan AKT ei voi pyristellä ulos sopimuksesta, vaan sopimus sitoo myös AKT:n jäseniä, jos SAK:n hallitus päättää sopia keskitetysti kolmannen vuoden palkoista. AKT voi vain äänestää vastaan SAK:n hallituksessa.

Kolmannen vuoden palkkaratkaisusta on käyty neuvotteluja jo hyvän aikaa, ja on aivan mahdollista, että ratkaisu syntyy tavoitellussa aikataulussa – poikkeuksellista se kyllä olisi. Keskusjärjestöjen päättävät elimet on kutsuttu koolle ensi maanantaiksi.

Vielä ei tosin ole saatu sovittua edes palkkamallia: EK haluaa, että työmarkkinakeskusjärjestöt sopivat vain kustannusvaikutuksesta. Niin lukee myös työllisyys- ja kasvusopimuksessa. SAK puolestaan haluaa, että korotus jaetaan mallilla "x senttiä tunnilta" tai "y euroa kuukaudelta".

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) ajaman yhteiskuntasopimuksen mahdollisesta aikataulusta on kiistelty viime aikoina julkisuudessa. Hallitusohjelmassa sanotaan, että hallitus tekee työmarkkinajärjestöille esityksen yhteiskuntasopimuksesta 30. päivään heinäkuuta mennessä. Hallitus sitten odottaisi "työelämän osapuolten" sitoutuvan sopimukseen elokuun 21. päivään mennessä.

Palkansaajajohtajista SAK:n Lauri Lyly ja Akavan Sture Fjäder ehdottivat, että sopimuksen varsinainen sisältö neuvotellaan ensi vuoden puolella. Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) ja valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) vastasivat ehdotukseen, että Suomella ei ole aikaa hukattavaksi.

Vastauksesta kuultaa Stubbin ja Rehnin vähäinen kokemus työmarkkinamaailmasta. Mikäli yhteiskuntasopimuksessa halutaan päästä yksikkötyökustannusten alenemiseen viidellä prosentilla, joudutaan puuttumaan asioihin, joista työmarkkinakeskusjärjestöt eivät pysty päättämään ohi liittojen.

Todennäköistä onkin, että tänä kesänä pyritään tekemään vain periaatepäätös, karkea hahmotelma siitä, mihin yhteiskuntasopimuksella tähdätään ja mitä keinoja se saattaisi sisältää. Neuvottelut sopimuksen varsinaisesta sisällöstä käytäisiin sitten seuraavan vuoden aikana liittojen kesken. Muutokset saataisiin voimaan työehtosopimuksiin, jotka tulisivat voimaan vaiheittain ensi vuoden syksystä alkaen.

Elinkeinoelämän keskeiset voimahahmot Antti Herlin, Matti Alahuhta ja Reijo Karhinen vetoavat suomalaisiin yritysjohtajiin, jotta nämä luopuisivat vapaaehtoisesti osasta palkkaansa tai lahjoittaisivat osan siitä hyväntekeväisyyteen. Herlin, Alahuhta ja Karhinen näyttävät itse esimerkkiä. Ehdotuksella pyritään luomaan eräänlaista talkoohenkeä ja edesauttamaan yhteiskuntasopimuksen syntyä.

Ele on sinänsä jalo, mutta sopii epäillä, kuinka moni yritysjohtaja noudattaa toivetta. Kritiikkiäkin on herännyt: yritysjohtajat voivat valita, antavatko he osan pois vai eivät. Tavallinen palkansaaja ei voi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat