Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putin näyttää ymmärtävän keskuspankin tärkeän roolin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Venäjän keskuspankki alkaa olla yksi harvoista venäläisistä siviilimaailman toimijoista, jotka toimivat kiitettävästi, joilla on valtaa ja jotka ovat kiinni talouden realiteeteissa.

Tässä on vaaransakin. Pankin toiminta on herättänyt muutamien venäläisten poliitikkojen huomion – sen eleetön asiantuntemus vaikuttaa epäilyttävältä.

Pankin pääjohtajana on toiminut kohta kaksi vuotta Elvira Nabiullina, 51. Tänä aikana häntä on vaadittu eroamaan ja pankkia on kutsuttu valtion viholliseksi. Vain siksi, että Nabiullina ja keskuspankki eivät ole lähteneet mukaan kansallismieliseen hurmokseen.

Keskuspankki on tehnyt niin hyvää rahapolitiikkaa kuin Venäjän oloissa on mahdollista. Pankin työn vaikeuskertoimet ovat vähintään yhtä suuret kuin Euroopan keskuspankin kertoimet.

Venäjän talouden pitkän aikavälin näkymät ovat huonot, öljyn hinta on laskenut budjettien suunnittelun jälkeen, Venäjän vastaiset sanktiot purevat, inflaatio laukkaa, yritysten lainoitus on tiukoilla, ulkomaiset sijoittajat ovat vähissä, kansalaisten ostovoima heikkenee ja talouspolitiikasta päättävät eivät reagoi uhkiin.

Nabiullina päästi marraskuussa ruplan kellumaan. Kun kurssi romahti, se koettiin kansalliseksi häpeäksi ja Nabiullinaa vaadittiin tilille. Kurssin elpyessä häntä moitittiin siitä, että venäläiset alkavat ostaa ulkomaisia tuotteita, vaikka presidentillinen tulkinta oli se, että alhainen kurssi ohjaa kysyntää kotimaiseen tuotantoon ja vahvistaa sitä.

Jälkikäteen voi arvioida, että kellutuspäätös oli oikea. Ruplan kurssi on hakeutunut huojumaan niille tienoille, joille se läntisten arvioiden mukaan kuuluukin.

Kellutuspäätöksen jälkeen pankin itsenäisyys on korostunut. Pankki on alkanut entistä aktiivisemmin puuttua kurssiin ostoillaan ja myynneillään. Juuri nyt pankki tekee työtä sen eteen, että rupla ei vahvistuisi liikaa.

Presidentti Vladimir Putinin taloudellista osaamista on moitittu laajasti. Hänelle talous näyttää olevan tärkeysjärjestyksessä maan geopoliittisten tarpeiden alapuolella.

Ehkä joukkoon mahtuu yksi kiitoskin. Siitä päätellen, että Putin on sallinut keskuspankin jatkaa järkevällä linjallaan ja antanut Nabiullinan pysyä pankin vetäjänä, Putin ymmärtää pankin arvokkaan roolin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat