Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oma puolue lyö Urpilaista nyt kovaa

Pääkirjoitus
 
Teija Sutinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Liekö oma puolue kohdellut ketään entistä valtiovarainministeriä yhtä kaltoin kuin Sdp nyt kohtelee Jutta Urpilaista?

Katsotaanpas. Jyrki Katainen (kok) on komissaarina Brysselissä, Eero Heinäluoma (sd) oli puhemies, Sauli Niinistö (kok) on presidentti.

Iiro Viinanen (kok) pääsi vakuutusyhtiö Pohjolan pääjohtajaksi, Matti Louekoski (sd) ja Esko Ollila (kesk) menivät Suomen Pankkiin ja Erkki Liikasesta (sd) tuli komissaari ja sittemmin Suomen Pankin pääjohtaja. Antti Kalliomäkikin (sd) oli arvostettu kansanedustaja ja muun muassa pankkivaltuuston varapuheenjohtaja.

Palkkiovirat ja poliittiset virkanimitykset voivat olla out, mutta kokemus on edelleen in. Kovin monella puolueella ei luulisi olevan näinä aikoina varaa työntää syrjään talouspolitiikasta innostunutta ja siitä kansainvälistäkin kokemusta kerännyttä poliitikkoa.

Mutta Sdp:llä on varaa. Jääpähän enemmän tilaa niille puolueen talousneroille, joiden mielestä Suomi kyllä nousee, kun yritykset alkavat tehdä parempia tuotteita ja saavat vähän vientikoulutusta.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne päihitti Urpilaisen puheenjohtajavaalissa runsas vuosi sitten, minkä jälkeen Urpilainen vetäytyi rivikansanedustajaksi. Hän oli loppuvaalikauden ulkoasiainvaliokunnan jäsenenä ja valvoi Suomen Pankkia pankkivaltuustossa.

Urpilainen oli viime syksynä Suomen hallituksen ehdokas YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin varapääjohtajaksi. Myöhemmin tarjolle tuli myös Euroopan investointipankin EIB:n varapääjohtajan paikka. Urpilainen päätti kuitenkin keskittyä eduskuntavaaliehdokkuuteen ja kotimaan politiikkaan.

Miten puolue kiitti hyvästä äänimäärästä? Ennen vaaleja Rinne lupasi Urpilaiselle hövelisti ministeripaikan, jos Sdp on seuraavassa hallituksessa. Ei ollut, joten Urpilainen tähyili eduskuntaryhmän puheenjohtajan paikkaa. Tämä ei Rinteelle käynyt – hän oli alkanut epäillä entisen puheenjohtajan yrittävän revanssia.

Viime viikolla Sdp jakoi ryhmässä eduskuntatehtävät, muun muassa valiokuntapaikat. Urpilainen olisi halunnut jatkaa pankkivaltuustossa, mutta sekään ei enää käynyt. Hänen paikkansa meni Pia Viitaselle. Eduskunnasta pudonneen Jouni Backmanin paikan otti Antti Rinne itse.

Siinä lähti viesti Urpilaiselle, mutta myös hänen tukijoilleen. Nyt pää matalaksi ja suu kiinni, sillä Sdp on yhtenäinen puolue.

Teija Sutinen teija.sutinen@hs.fi
Kirjoittaja on pääkirjoitustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat