Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hävittäjähankinnalle tarvitaan laaja tuki

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Torstaina julkistettava puolustusministeriön raportti Ilmavoimien uusien hävittäjien hankintaperusteista on osa pitkää prosessia, ja niin sen kuuluu ollakin.

Kun demokratiassa tehdään maanpuolustuksen avainpäätöksiä, ne pitää valmistella hyvin ja niistä pitää käydä laaja keskustelu, johon voivat osallistua poliittisten päättäjien lisäksi myös kiinnostuneet kansalaiset. Miljardiluokan puolustushankinnoilla pitää olla mahdollisimman laaja poliittinen tuki.

Uudessa raportissa ei ennakkotietojen mukaan oteta kantaa siihen, millä konemallilla Suomen nykyiset F-18 Hornet -hävittäjät korvattaisiin, eikä myöskään siihen, olisiko uusia koneita nykyiseen tapaan noin 60. Raportti on enemmänkin yksilöity perustelu puolustushallinnon näkemykselle hävittäjähankinnan perusteista ja avaus keskustelulle.

Kehittyneiden asejärjestelmien hankintaprosessit ovat vääjäämättä monivuotisia. Mikäli Hornetit halutaan korvata vastaavalla kalustolla, pitää valmistelu aloittaa nyt, tehdä päätökset seuraavalla vaalikaudella ja saada uusia hävittäjiä käyttöön vuodesta 2025 alkaen. Rinnalla etenee Merivoimien alushankinta, josta tarvitaan päätökset jo tällä vaalikaudella.

Tarkat hankintahinnat eivät ole tiedossa, mutta hävittäjät saattaisivat maksaa jonkin verran alle kymmenen miljardia euroa ja Merivoimien uusi kalusto noin miljardin. Sopimukset vastakaupoista eivät ole nyt mahdollisia samaan tapaan kuin ne olivat Hornetien hankintapäätöksessä vuonna 1992, koska EU:n asekauppasäännöstö kieltää vastakaupat.

Vain harvassa maassa tällaiset summat mahtuvat puolustusbudjettiin: se on Suomessa tänä vuonna vajaat 2,7 miljardia euroa. Hankinnoista tarvitaan erilliset poliittiset päätökset, ja kustannukset budjetoidaan useammille vuosille.

Jännityksen lisääntyminen Suomen ympäristössä vaikuttaa selvästi Suomessa käytyyn keskusteluun asejärjestelmien hankinnoista. Poliittiset johtajat painottavat toistuvasti ja syystäkin, ettei Suomeen kohdistu välitöntä sotilaallista uhkaa. Venäjän sotatoimista Ukrainassa johtuva länsimaiden ja Venäjän välirikko kuitenkin korostaa sotilaallisen turvallisuuden merkitystä.

Olosuhteet lisäävät uusien hävittäjähankintojen kannatusta. Lisäksi puolustushallinto on perinteisesti huolellinen valmistelija ja taitava lobbaaja.

Selvästä myötätuulesta huolimatta ja juuri sen vuoksi hävittäjien uusiminen samoin kuin maa- ja merivoimien kalliit hankinnat pitää alistaa kunnon keskusteluun.

Esimerkki väärin tehdystä suuresta puolustusratkaisusta saatiin 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä, kun Ruotsi ajoi alas asevelvollisuusjärjestelmänsä ilman juuri minkäänlaista keskustelua. Tuloksena oli tyhjiö puolustuspolitiikassa.

Suomessa keskustelu hävittäjähankinnoista käydään rinnan uusien turvallisuus- ja puolustuspoliittisten selontekojen valmistelun kanssa. Niiden yhteydessä valmistellaan myös selvitystä Suomen Nato-jäsenyyden vaikutuksista. Puolustuspolitiikasta tulee paljon puhetta.

Tarvitaan avointa keskustelua hävittäjähankintojen perusteista ja ratkaisujen poliittisista ulottuvuuksista. Myös hankintojen vaihtoehdot pitää käydä oikeasti läpi.

Mikäli hankintaan päädytään, tehdään valinta puolustusministeriön raportista virallisesti käynnistyvän arvioinnin pohjalta. Päätös on lopulta myös poliittinen.

Puolustusyhteistyö Ruotsin kanssa ei ole panoksena. Se ei ole kiinni ruotsalaisen Jas Gripenin hankinnasta.

Lähtöruudussa vahvimmilla on yhdysvaltalaisen Lockheed Martinin F-35, vaikka asiaa ei toivottavasti kannata kysyä päättäjiltä. Hankinnasta tarvitaan aitoa kilpailua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat