Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallituksen lisäsopeutus olisi myrkkyä talouskasvulle

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ei kannata odotella ihmeitä, vaikka kolme keskeistä Suomen talouteen vaikuttavaa tekijää on nyt suotuisassa asennossa. Suomi lähtee silti takamatkalta eikä saa talouskasvussa muuta euroaluetta kiinni lähivuosina, kertoo Suomen Pankin tuore talousennuste.

Tälle vuodelle kasvua ei tule kuin 0,2 prosenttia, ja kahtena seuraavana vuonna jäädään prosentin pintaan. Myös muiden talousennustajien arviot ovat samansuuntaisia.

Ainakin lähivuosina kannattaa totutella uuteen normaaliin eikä odottaa samantapaista talouskasvua kuin silloin, kun tuottavuuden paraneminen nosti Suomea ja ikärakennekin oli vielä kunnossa. Viime aikojen reaktioista päätellen totuttelu on pahasti kesken.

Tilanne olisi Suomessakin vielä heikompi, ellei Euroopan keskuspankki olisi viimein ottanut käyttöön niin sanottua isoa sinkoaan eli alkanut elvyttää euroaluetta kaksin käsin laajennetulla joukkolainojen osto-ohjelmallaan.

Kevyempi rahapolitiikka on alentanut rahoituksen kustannuksia, minkä lisäksi myös euron kurssi on devalvoitunut ja parantanut vientinäkymiä. Kolmas Suomeen vaikuttava ulkoinen tekijä on öljyn hinnan lasku viime vuoden aikana.

Kannattaa toivoa, ettei mikään uusi kansainvälinen kriisi enää sekoita maailmantalouden hidasta elpymistä.

Suomen Pankin perusennusteessa eivät ole vielä mukana hallitusohjelmassa luetellut menosäästöt lähivuosille, mutta pankki on tehnyt niiden pohjalta pari oletuslaskelmaa.

Kummassakin laskelmassa pohjalla ovat hallituksen kaavailemat neljän miljardin euron sopeutustoimet, mutta ensimmäinen vaihtoehto on laskettu sillä synkällä oletuksella, että työmarkkinoilla ei synny sopua ja hallitus iskee pöytään vielä 1,5 miljardin lisäsopeutukset.

Toisessa vaihtoehdossa syntyy paljonpuhuttu yhteiskuntasopimus, joka laskee yksikkötyökustannuksia ja jonka hallitus palkitsee tuloverojen alentamisella.

Lopputulos on ennalta-arvattava. Lisäsopeutus olisi myrkkyä talouskasvulle vuodesta 2017 eteenpäin, kun taas kevyemmän sopeutuksen ja yksikkötyökustannusten aleneminen olisi yhdistelmänä kaikin puolin parempi.

Keskuspankki korostaa, että pelkät pienet palkankorotukset eivät riitä. Työmarkkinoilla tarvitaan muitakin toimia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat