Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Boikotti muuttaa urheilun politiikaksi

Pääkirjoitus
 
Tero Hakola Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on urheilutoimituksen toimittaja.

Eurooppalaiset poliitikot ovat pyyhkineet urheiluliikkeen autonomialla viime viikkoina pöytää. Syinä ovat olleet Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan huimiin mittoihin paisunut korruptioskandaali ja Sepp Blatterin toiminta liiton puheenjohtajana.

Britannian pääministeri David Cameron kehotti ennen Fifan puheenjohtajavaalia Blatteria jättämään tehtävänsä. Mielipiteensä Fifasta sanoivat myös Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius ja Saksan liitokansleri Angela Merkel.

Nyt ryhmä europarlamentaarikkoja on ehdottanut Venäjällä ja Qatarissa järjestettävien jalkapallon MM-kisojen boikotointia. Perusteeksi aloitteelle on kerrottu tarve kovistella Fifaa ja ohjata sitä muutoksiin.

Lupa päättää omista asioista on ollut urheilulle perustavanlaatuinen asia.

YK on tunnustanut urheilun autonomian ja YK:n yleiskokoukselle puhunut KOK:n pääsihteeri Thomas Bach on vaatinut poliitikkoja kunnioittamaan sitä.

KOK:ta myös kuunnellaan. Jopa Ukrainan presidentti Petro Porošenko luopui huhtikuun lopulla vaatimuksistaan, vaikka oli aiemmin puhunut Venäjän kisojen boikotoinnin puolesta.

Urheilun kaunis tavoite on tuoda ihmisiä yhteen taustoista riippumatta.

Korruptioskandaalit ja hampaattomuus esimerkiksi ihmisoikeusasioissa ovat antaneet poliitikoille kuitenkin perusteen puuttua urheiluun. Keskiössä on ollut Fifa, mutta myös esimerkiksi Kansainvälinen jääkiekkoliitto ja KOK itse ovat joutuneet kritiikin kohteeksi.

Toinen urheilujärjestöjen virhe on ollut myöntää kisoja lähinnä niille hakijoille, jotka lupaavat komeimmat puitteet. Monet maat – kuten Venäjä, Kiina ja Brasilia – ovat vastanneet kutsuun ja tehneet arvokisoista itselleen pehmeän politiikan ja imagonrakennuksen välineen.

Urheilu onkin ajanut itsensä sellaiseen jamaan, että suurin piirtein kaikki käyttävät tilannetta hyväkseen.

Aivan vilpitön ei ole europarlamentaarikkojenkaan ehdotus jalkapallon MM-boikotista. Toteutuessaan se tarkoittaisi, että urheilusta tulisi käytännössä osa EU:n Venäjän-vastaista pakotepolitiikkaa.

Suomen urheiluasioista vastaava ministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) suhtautuu boikotointiin varauksella. Hän totesi viikko sitten MTV:n haastattelussa, että Fifan sotkut ja Venäjän MM-kisat kannattaisi mieluummin pitää erillään.

Tero Hakola tero.hakola@hs.fi
Twitter: Tero Hakola
Kirjoittaja on HS:n urheilutoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat