Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikkalaiset pitävät itseään merkityksellisempinä kuin he ovatkaan

Pääkirjoitus
 
Saska Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen toimittaja.

Vanhana Kreikan ystävänä olen katsellut kauhuissani, kuinka maan johtajat ovat tanssineet zorbasta kuilun reunalla. Vielä hirmuisempaa on ollut seurata ulkopuolisia, jotka ovat kannustaneet kreikkalaisia yhä hullumpiin temppuihin: Tapelkaa pojat, saatte tupakkaa!

Amerikkalaisekonomistit Paul Krugman, Joseph Stiglitz ja Jeffrey Sachs neuvoivat aikanaan demaripoliitikko Georgios Papandreoua. Nyt taloustietäjät häärivät pääministeri Alexis Tsiprasin taustalla. Tulokset eivät vakuuta.

Amerikkalaisten ekonomistien ja liberaalilehtien tuki on vahvistanut kreikkalaisten muutenkin vahvaa käsitystä siitä, että he ovat kiistassa moraalisesti vahvoilla. Syyllisiä ovat pankit ja saksalaiset, joten miksi kreikkalaisten pitäisi kärsiä?

Tällainen ajattelu on nyt käymässä kreikkalaisille kalliiksi. Ne eurooppalaiset kriisimaat, jotka ottivat lusikan kauniiseen käteen viisi vuotta sitten, ovat nousemassa pohjalta, mutta kreikkalaiset odottavat yhä sitä, että muu maailma tunnustaisi virheensä ja pyytäisi heiltä anteeksi.

Kreikkalaiset eivät ymmärrä, että amerikkalaisten kiinnostus Kreikkaan on puhtaasti teoreettista laatua. Juuri nyt Kreikka tuntuu sopivalta taistelukentältä uusliberaaleja vastaan, mutta huomenna kiistakumppanit väittelevät ehkä Japanista, Kansasista tai jostain muusta kiinnostavammasta. Liberaalikolumnistien innostus on jo nyt hiipumaan päin.

Voin jo mielessäni nähdä tulevan entisen valtionvarainministerin Gianis Varoufakisin luennoimassa Leedsin yliopistossa aiheesta "Tapaus Kreikka – demokratian itsepuolustus uusliberaalin maailmanjärjestyksen aikakaudella". Luennoista tulee epäilemättä suuri menestys Youtubessa.

Kreikan nykyjohto on perustellut linjaansa kansalta saamallaan valtakirjalla. Heidän mukaansa kreikkalaiset ovat demokraattisesti päättäneet olla laskematta palkkojaan tai eläkkeitään. Ajatus on erikoinen, koska se vähät välittää niiden maiden äänestäjistä, joiden pitäisi maksaa laskut.

Äänestäjiin vetoaminen on erityisen ongelmallista, kun asialla on Syrizan kaltainen populistipuolue. Jos ihmisille kerrotaan ensin se, mitä ihmiset haluavat kuulla, ja omaa toimintaa perustellaan sen jälkeen sillä, miten ihmiset äänestivät, politiikka ja todellisuus eivät kohtaa missään vaiheessa. Juuri niin Kreikassa on käynyt.

Pitää muistaa, ettei Kreikan velkoja ottanut mikään sotilasjuntta vaan oikeistolaiset ja vasemmistolaiset hallitukset, joita äänesti sama kansa kuin myöhemmin Syrizaa.

Kreikkalaiset ovat laskeneet velkojien lopulta taipuvan, koska Kreikan pelastaminen tulee niille halvemmaksi kuin Kreikan konkurssi. Kreikka ei siis ole liian suuri kaatumaan vaan tarpeeksi pieni pelastettavaksi.

Kreikkalaiset eivät ole huomanneet tarkastella asiaa vastapuolen kannalta. Saatetaan nimittäin laskea, että Kreikka on juuri sopivan kokoinen kaatumaan. Tiukan paikan tullen voi olla parempi tehdä Kreikasta varoittava esimerkki kuin antaa ei makseta velkaa -liikkeen levitä esimerkiksi Espanjaan, jossa pidetään vaalit vuoden lopulla.

Historiallisista syistä kreikkalaisilla on tapana pitää itseään erityistapauksena. Sen sijaan, että kreikkalaiset näkisivät maansa pienenä nappulana Euroopan isossa pelissä, he näkevät itsensä taistelemassa yksin vihollisvoimia vastaan.

Ulkopuoliset olisivat voineet avata kreikkalaisten silmät. Ikävä kyllä amerikkalaiset ovat olleet kiinnostuneempia teoriasta kuin praxiksesta, mikä on sikäli ymmärrettävää, että eurooppalaisen politiikan kiemuroiden hallitseminen vaatii syvällisempää perehtymistä kuin kiireiseltä intellektuellilta voi kohtuudella odottaa.

Miten Kreikan käy? Todennäköisimmin osapuolet saavat pystyyn jonkinlaisen risukasan, joka myydään eurooppalaisille siedettävänä kompromissina ja kreikkalaisille uljaana torjuntavoittona. Se ei kuitenkaan ratkaise mitään, elleivät kreikkalaiset oivalla, ettei kysymys ole lopulta saksalaisista eikä suomalaisista – kysymys on heistä itsestään. Kreikkalaisten on aika ottaa vihdoin itse vastuu omasta maastaan ja kohtalostaan. Jos ja kun he sen tekevät, heille pitää antaa siihen reilu mahdollisuus.

Saska Saarikoski saska.saarikoski@hs.fi
Kirjoittaja on Kuukausiliitteen toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat