Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lännen ja Venäjän kriisissä Saksa on yhä jakautunut maa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Yksimielisyys EU:n 28 jäsenmaan kesken Venäjään kohdistuvista pakotteista Ukrainan kriisissä on jatkunut jo yli vuoden, ja vallitsevien arvioiden mukaan yksimielisyys jatkuu myös EU:n huippukokouksessa 25. kesäkuuta. Rivien pitämisessä koossa Saksan liittokansleri Angela Merkel on ollut avainasemassa. Hänen saavutuksensa merkitys korostuu tuoreessa kansainvälisessä mielipidetutkimuksessa.

Pew Research Center -tutkimuslaitoksen kyselyssä saksalaiset ovat Ukrainan tukemisessa erityisen vastahakoisia kaikessa paitsi talousavussa. Saksalaiset poikkeavat joukosta kyselyssä, johon on haastateltu yli 11 000 ihmistä kymmenessä Nato-maassa. Saksasta piirtyvä kuva poikkeaa vallitsevasta käsityksestä, jossa maa on Euroopan vahva veturi.

Saksassa 29 prosenttia väestöstä haluaa tutkimuksen mukaan lieventää Venäjän vastaisia pakotteita.

Pakotteiden kannatus on vankempaa muissa kyselyn maissa, jotka ovat Britannia, Espanja, Italia, Kanada, Puola, Ranska, Saksa ja Yhdysvallat.

Saksalaiset ovat myös erityisen haluttomia ottamaan Ukrainan Naton tai EU:n jäseneksi. Ukrainan Nato-jäsenyyden vastustajien osuus Saksassa on yhtä suuri kuin sen kannattajien osuus muissa maissa keskimäärin, eli 57 prosenttia.

Natoon saksalaisista suhtautuu myönteisesti vain 55 prosenttia, kun luku vuonna 2009 oli vielä 73 prosenttia.

Silmiinpistävintä kyselyssä Saksan osalta on kahtiajako maan läntisten ja itäisten osien välillä. Itäisessä Saksassa on myönteisesti Venäjään ja sen presidenttiin Vladimir Putiniin suhtautuvia noin 40 prosenttia, joka on yli kymmenen prosenttiyksikköä enemmän kuin lännessä. Sama suhde pätee halukkuuteen lieventää pakotteita.

Merkittävä ero Saksan ja muiden maiden välillä ja myös Saksan sisällä on valmius puolustaa liittolaismaata sotilaallisesti Venäjän hyökkäystä vastaan. Vain 38 prosenttia saksalaisista puolustaisi liittolaista asein, ja itäisen Saksan asukkaista vain 28 prosenttia. Luvut ovat heikkoja jopa verrattuina kyselyn kymmenen maan keskiarvoon, joka on hieman alle 50 prosenttia.

Samassa yhteydessä Venäjällä tehdyssä kyselyssä kansallismieli oli voimakasta, samoin kuin tuki Putinille.

Merkeliltä vaaditaan vastaisuudessakin kaikki hänen taitonsa ja sitkeytensä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat