Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU-parlamentti edisti vapaakauppasopua

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Euroopan unioni on hakenut iät ja ajat omille toimilleen kansan ymmärrystä ja hyväksyntää – "legitimiteettiä" EU:n kielellä.

Kansan ääni kulkeutuu unionin päätäntään kahta kautta. Ensimmäinen väylä ovat ministerineuvostot, joissa jäsenmaita edustavat demokraattisesti valittujen parlamenttien tukemat ministerit.

Toinen väylä on EU-parlamentti, jonka valtaa on kasvatettu, jotta se voisi tuoda kansan toiveita suoraan EU-päätäntään. Takavuosien lausuntoautomaatti on ottanut aitoa valtaa tärkeissä asioissa.

EU-parlamentti on pyrkinyt lunastamaan asemansa kansan äänen kaikuna monella tavalla.

Väärä toimintatapa on se, jossa parlamentti puuttuu maailman kaikkiin asioihin miljoonilla lausunnoillaan. Parlamentti antaa toisinaan moraalisia tuomioitaan täysin tietoisena, että näillä "paha pois, hyvä tilalle" -lausunnoilla hankitaan vain rasteja moralismin lomakkeen ruutuihin.

Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan skandaalit ovat patistaneet EU-parlamentin liikkeelle. Tietysti, sillä tämä on mainio paikka moralisoida ja osoittaa omaa puhtauttaan. Parlamentissa selvitetään muun muassa, pitäisikö nyt vaatia Venäjällä vuonna 2018 järjestettävien maailmanmestaruuskisojen boikotointia.

Ehkä ensiksi pitäisi kuitenkin kunnolla selvittää, mitä Fifan korruptioskandaalissa on tapahtunut ja onko Venäjä saanut kisansa likaisen rahan voimin.

Jos boikottia vaaditaan ilman selvää näyttöä, parlamentti tulee sitoneeksi oman näkemyksensä ihan muuhun kuin jalkapalloon ja Fifaan liittyviin asioihin.

Sen sijaan Euroopan ja Yhdysvaltain välille suunniteltavan vapaakauppasopimuksen TTIP:n kanssa työskennellessään parlamentti on näyttänyt voimansa hyvässä.

Melkoisessa tiedotussulussa alkaneet neuvottelut ovat avautuneet. Tavoitteet ja neuvottelujen lähtökohdat on tuotu esille.

EU-parlamentilla on ollut suuri vaikutus tähän: parlamentti on ottanut vastaan sopimuksen herättämiä vastalauseita ja reagoinut epäilyksiin. Näkemyksiä on ollut pakko ottaa huomioon, koska halutessaan EU-parlamentti voi vaikka hylätä koko sopimuksen.

TTIP:n peruslähtökohtaa – vapaakaupan lisäämistä – vastaan Euroopassa on vähän perusteltua vastustusta.

Sopimuksen sisällössä on kuitenkin huolta herättäviä kohtia. Ruokaturvallisuuden heikentymistä on pelätty Euroopassa, ja sopimukseen sisältyvää riitojen ratkaisumenetelmää on pidetty ongelmana.

Näistä asioista jälkimmäinen on kehittynyt selvästi oikeaan suuntaan.

Alun perin hahmoteltiin mallia, jossa yritysten ja jäsenmaiden lakien muutoksista syntyviä riitoja ratkoisi pieni suljettu piiri. Tämä malli on matkan aikana muuttunut. Hahmotelmissa on nyt avoimempi ja pysyvämpi toimielin, jonka päätöksistä voisi valittaa.

Parlamentin piti jo keskiviikkona päättää omista TTIP-tavoitteistaan. Äänestystä jouduttiin lykkäämään. Virallinen selitys on se, että muutoksia ja muutoksien muutoksia tuli liian paljon.

Taustalla vaikutti sekin, että yhtenäistä linjaa on vaikea muodostaa, koska parlamentin vasemmistossa, vihreissä ja EU-kriitikoissa on voimia, jotka kokevat, että heidän tehtävänään on vastustaa sopimusta itsessään. Se edustaa heidän mielestään amerikkalaista talousimperialismia.

Tässä kohtaa he päätyvät edistämään eurooppalaisten toiveiden asemesta venäläisiä toiveita. Parlamentin olisi syytä jatkaa hyvää työtään, muistaa kenen asialla se on ja viedä TTIP:tä eteenpäin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat