Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tällä kertaa kaikki on toisin

Pääkirjoitus
 
Juha Akkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on pääkirjoitustoimittaja.

"Tällä kertaa kaikki on toisin", kuuluu pörssimaailmasta tuttu sanonta. Se toistuu jokaisena nousukautena, kun sijoittajat valtaa usko, että tällä kertaa talouden fundamentit ovat perusteellisesti muuttuneet ja kasvu – sekä osakekurssien nousu – jatkuu hamaan ikuisuuteen. Tähän asti sanonta ei ole pitänyt paikkaansa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) haluaa antaa vaikutelman, että tällä kertaa politiikassa kaikki on toisin.

Pitkän menestyksekkään uran it-alan yrittäjänä ja toimitusjohtajana tehneenä ja vasta neljä viisi vuotta sitten aktiivipolitiikkaan tulleena hän on antanut normaalipoliitikosta poikkeavan, raikkaan kuvan.

Mielikuvassa on paljon harkittua.

Eri tavalla toimimisen symboleita oli muun muassa se, että hallitusneuvottelut pidettiin Säätytalon sijasta valtioneuvoston juhlahuoneistossa eli Smolnassa. Uutta oli myös Sipilän prosessikaavio, jolla hallitusneuvotteluja juoksutettiin eteenpäin. Samoin uutta oli hallituksen työskentelyn alku avokonttorissa.

Myös hallitusohjelmassa on merkkejä yritysmaailman lähestymistavasta. On tulevaisuuden visiota, on strategiaa, on swot-analyysia (vahvuudet, heikkoudet, mahdollisuudet ja uhat). Kullekin tärkeimmälle politiikkalohkolle on määritelty tavoitteet ja mittarit. Politiikasta onkin tullut ykskaks yritysjohto-oppia.

Vielä vaalikamppailun aikaan nykyinen valtiovarainministeri, silloinen pääministeri Alexander Stubb (kok) letkautteli Sipilän suuntaan, että maata ei johdeta kuin yritystä. Siksi oli huvittavaa kuunnella Stubbin toistuvasti ylistävän Sipilän prosessikaaviota ja prosessijohtamista.

Sipilä taas oikein korosti, että hän ei ymmärrä perinteistä poliittista jargonia. Hän sanoi it-insinöörinä tietävänsä vain, toimiiko homma vai ei.

On Sipilässä havaittu yritysjohtajan kärsimättömyyttäkin. Kun toimittajat heittäytyivät liian kriittisiksi kysyessään koulutusleikkauksista, Sipilä oli hermostuvinaan: tuollaisesta moodista on kerta kaikkiaan päästävä eroon! Opposition kritiikin hän taas kuittasi kitinäksi.

Jos sille tielle lähdetään, maassa saa olla vain onnellisia ja ahkeria ihmisiä. Heidät voi kuvitella maalaukseen, jossa insinöörityön sankarit katsovat työkalut tanassa kohti paremman aamun koittoa.

Sellaisia julisteita on tosin tehty ennenkin. Tyylisuuntaa kutsutaan sosialistiseksi realismiksi. Taidesuunta oli vallalla entisessä Neuvostoliitossa. Sielläkin asetettiin virallisia tavoitteita. Ei tosin hallituskaudeksi, vaan viideksi vuodeksi. Ja sielläkin kritiikki oli kiellettyä.

Juha Akkanen juha.akkanen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat