Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rauhanvälityksellä on jatkuvasti kysyntää

Pääkirjoitus
 
Martti Ahtisaari ja Tuija Talvitie

Konfliktien ehkäisy ja ratkaiseminen edustaa erityistä suomalaista huippuosaamista, jota voidaan hyödyntää myös vientituotteena.

Kansainvälinen yhteisö on halvaantunut sotien, poliittisen valtataistelun ja uusien uhkien edessä. Nyt pitäisi nostaa katse omasta navasta horisonttiin ja rakentaa kokonaiskuvaa murroksessa olevasta maailmasta.

Käynnissä on useita poikkeuksellisen monimuotoisia konflikteja, myös Euroopan lähituntumassa. Niiden välittömät vaikutukset tuntuvat Suomessakin. Venäjän ja Yhdysvaltojen kiristyneet välit sekä YK:n turvallisuusneuvoston toimintakyvyttömyys vaikeuttavat tilannetta entisestään.

Suomi on tähän asti kantanut vastuutaan kansainvälisen verkoston aktiivisena toimijana. Suomen ulkopolitiikalla pitäisi nyt olla selkeä visio siitä, mikä on meidän roolimme ja millaisella erityisosaamisella on lisäarvoa kansainvälisessä työnjaossa. Omien vahvuuksien tiedostaminen ja niiden kustannustehokas käyttö on fiksua politiikkaa.

Konfliktien ehkäisy ja ratkaiseminen edustaa erityistä suomalaista huippuosaamista, jota voitaisiin hyödyntää myös vientituotteena. Konflikteja ei nykyisin ratkaista sotatoimin vaan neuvottelemalla.

Sotilaalliset toimet voivat lopettaa väkivallan, mutta ne eivät tuo rauhaa. Rauha syntyy ainoastaan poliittisten ratkaisujen kautta. Niin sanottua poliittista transitiota voidaan tukea monin eri tavoin, muun muassa vuoropuhelun ja rauhanvälityksen avulla.

Yhdysvaltalaisen Rand-tutkimuslaitoksen maailmanlaajuisessa vertailussa on arvioitu syitä siihen, miksi niin sanotut terroristijärjestöt ovat lopettaneet toimintansa. Poliittinen osallistuminen ja neuvottelut ovat rauhoittaneet 43 prosenttia toimintansa lopettaneista ryhmistä, kun taas sotatoimet ovat olleet syynä toiminnan loppumiseen vain 7 prosentissa tapauksista.

Sotilaallisten toimien kustannukset lasketaan miljardeissa euroissa, kun rauhanvälityksessä ja neuvotelluissa ratkaisuissa puhutaan sadoistatuhansista euroista.

Suomalainen rauhanvälitys on osa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa sekä laajempaa kehityspoliittista viitekehystä. Ilman vakautta ja rauhaa ei ole kehitystä.

Auttamalla ratkaisemaan Syyrian, Irakin, Libyan tai Etelä-Sudanin konflikteja ehkäisemme pakolaisvirtoja ja torjumme terrorismia – ilmiöitä, jotka ovat nyt suurin uhka koko Euroopan turvallisuudelle.

Yhteiskunnallinen vakaus on edellytys sille, että kehitysavun tavoitteet voivat ylipäätään toteutua. Ilman rauhaa ei rakenneta kouluja tai sairaaloita saati edistetä talouden ja yrityselämän kehitystä.

Hauraissa valtioissa konfliktit johtuvat valtataistelusta ja siitä seuraavasta epäoikeudenmukaisuudesta. Korruptio ja eliitin opportunismi estävät tarvittavat uudistukset. Ne on kitkettävä pois kehityksen tieltä.

Leikkauksia käsittelevässä keskustelussa kehitysapu ja kansainvälinen yhteistyö on nähty arvovalintana, jossa autetaan joko suomalaisia tai ulkomaalaisia Suomen ulkopuolella. Nämä vaihtoehdot eivät kuitenkaan sulje toisiaan pois. Kun sotia ehkäistään ja konflikteja sovitellaan, ihmisten ei tarvitse lähteä kotimaastaan pakolaisiksi. Auttamalla muita autamme myös itseämme.

Esimerkki tuloksellisesta konfliktinratkaisutyöstä on Crisis Management Initiativen (CMI) jo 15-vuotinen toiminta. Suomalainen konfliktinratkaisuorganisaatio on viimeksi kuluneen vuoden aikana tukenut Etelä-Sudanin valtapuolueen SPLM:n sisäistä yhdistymistä, neuvotellut paikallisia tulitaukoja Jemenissä sekä rakentanut määrätietoisesti dialogi- ja yhteistyöverkostoja entisen Neuvostoliiton alueella, erityisesti Ukrainassa ja Moldovassa.

CMI:n kaltaiset valtioista riippumattomat toimijat tuovat monimutkaiseen konfliktinratkaisuun ulottuvuuksia ja osaamista, joihin virallisilla toimijoilla ei ole edellytyksiä. Vaikka valtiollista diplomatiaakin yhä tarvitaan, epävirallinen diplomatia tuottaa monimuotoisia ja kestäviä tuloksia.

Maailma tarvitsee vastuullisia ulkopolitiikan johtajia. Rauhanvälityksen priorisointi rajallisia resursseja jaettaessa olisi Suomelle nyt poliittisesti ja taloudellisesti viisas valinta.

Martti Ahtisaari ja Tuija Talvitie
Ahtisaari on presidentti ja Crisis Management Initiativen (CMI) perustaja. Talvitie on CMI:n toiminnanjohtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat