Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA:n sotilasapua Irakille ei kannata kutsua peitenimillä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Yhdysvaltain puolustusministeriössä valmistellaan tukikohtien perustamista Irakin pohjois- ja länsiosiin samoille alueille, joista Yhdysvaltain joukot vetäytyivät vuonna 2011. Kyseessä olisi merkittävä käänne viime vuoden elokuussa Irakissa ja Syyriassa käynnistyneessä operaatiossa terrorijärjestö Isisiä vastaan. Käytännössä puolustusministeriössä eli Pentagonissa tunnustetaan, etteivät ilmapommitukset ja nykyiset määrät sotilaskouluttajia riitä tukahduttamaan Isisiä, jolla on hallussaan nyt kolmasosa sekä Irakin että Syyrian alueesta.

Presidentti Barack Obama valtuutti keskiviikkona Yhdysvaltain asevoimat lähettämään Irakiin 450 sotilaskouluttajaa siellä jo olevien 3 100 yhdysvaltalaissotilaan lisäksi. Osa kouluttajista asettuu tukikohtaan lähellä Isisin haltuunsa ottamaa Ramadin kaupunkia. Useampien uusien tukikohtien perustamishanketta ei ole vahvistettu Valkoisesta talosta.

Obama on toistuvasti vakuuttanut, ettei hän lähetä varsinaisia maajoukkoja takaisin Irakiin eikä muihinkaan merentakaisiin sotiin. Siksi Washingtonissa puhutaan joukkojen ja tukikohtien lisäämisestä Irakissa kieli keskellä suuta.

Kyse ei olisi varsinaisista operaatiotukikohdista vaan komentopisteistä, joita torstaina hankkeesta kertonut Yhdysvaltain korkea-arvoisin kenraali Martin Dempsey kutsui lumpeenlehdiksi. Komentopisteissä toimivia sotilaita kutsutaan neuvonantajiksi.

Sanalla neuvonantaja on aivan erityinen kaiku Yhdysvaltain sotilashistoriassa. Yhdysvaltain osallistuminen sotaan Vietnamissa ja sotatoimiin sen naapurimaissa Kambodžassa ja Laosissa käynnistyi 1950-luvulla pienillä sotilasyksiköillä, joiden virallinen nimi oli "sotilaallisen avun neuvontaryhmä". Sotilaiden kutsuminen neuvonantajiksi oli keino peittää Yhdysvaltain todellinen rooli Kaakkois-Aasian sodissa ja lisätä läsnäoloa huomaamattomasti.

Vietnamissa oli 1960-luvun lopussa yli puoli miljoonaa yhdysvaltalaista sotilasta, mutta sekään ei riittänyt sotilaallisen voittoon. Viimeiset joukot vedettiin maasta vuonna 1973.

Irak ei ole Vietnam. Irakissa on kyse terrorismin vastaisesta kamppailusta, ja ulkomaiset sotilaat, suomalaiset mukaan lukien, todella ovat koulutustehtävissä. Vietnam kuitenkin opettaa, että asioita pitää kutsua niiden oikeilla nimillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat