Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valta siirtyi pois puoluetoimistoista

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Sosiaalidemokraattinen puolue on kertonut myyneensä puoluetoimistorakennuksensa Helsingin Siltasaaressa. Kauppa on osa kustannussäästöjä, joihin puolue joutui turvautumaan vaalitappion jälkeen.

Samassa yhteydessä puoluetoimisto vähentää väkeään ja puolueen äänenkannattaja Demokraatti harventaa ilmestymistahtiaan nelipäiväisestä kerran viikossa ilmestyväksi.

Sdp ei ole vaikeuksissa yksin. Myös vasemmistoliitto on käynyt neuvottelut väen vähentämisestä. Samoin kokoomus joutuu säästökuurille kansanedustajien määrän pudottua. Harkinnassa on puolueen lehden Nykypäivän ilmestymiskertojen harventaminen jokaviikkoisesta joka toinen viikko ilmestyväksi.

Keskustan päälehti Suomenmaa on sekin harventanut ilmestymiskertojaan. Oikeastaan ainoa puolue, jolla vielä menee taloudellisesti hyvin, on perussuomalaiset.

Puoluelehtien ilmestymistahdin harveneminen liittyy osin median murrokseen, joka johtuu internetin kehityksestä. Mutta puoluelehtien alamäki alkoi jo paljon aiemmin. Se vain kiihtyi, kun lehdistötuki muutettiin puoluelehdille annettavasta tuesta puolueiden viestintätueksi, jota puolueet voivat käyttää vapaan harkintansa mukaan.

Monessa puolueessa ajatellaan, sinänsä aiheellisesti, että puolueen sanomaa ei kannata jakaa sille joukolle, joka jo valmiiksi on uskossa tai joka sentään vielä on uskossa. Puoluelehdillä ei saavuteta uusia tai liikkuvia äänestäjiä, siihen on olemassa paremmat kanavat.

Muutama vuosikymmen sitten puoluelehdet elivät kultakauttaan. Lehdissä käytiin kiivasta yhteiskunnallista debattia.

Puoluetoimistorakennuksen myyminen kuvastaa omalla tavallaan hyvin Sdp:n alakuloa. Seinien omistaminen ei ole nykyisin muutenkaan muodissa, ellei se satu olemaan osa yrityksen liiketoimintaa. Harva yritys omistaa toimitilansa. Ja millaisia tiloja digiajan puoluetoimisto ylipäätään tarvitsee, kun Helsinki on vuokrattavia kokoustiloja pullollaan? Vuokralaisia ovat yhtä lailla kokoomuksen ja perussuomalaistenkin puoluetoimistot, tosin puolueita lähellä olevien säätiöiden tai yhdistysten omistamissa tiloissa. Keskustakin omistaa tilansa vain osittain.

Sdp:n puoluetoimisto valmistui vuonna 1979. Kauniisti sanottuna rakennus kuvastaa valmistumisaikansa tyyliä. Joku saattaa nähdä rakennuksessa piirteitä entisestä Itä-Saksasta.

Työväenliikkeen sydäntä ovat olleet työväentalot eri puolilla maata. Jokainen työväenyhdistys halusi ylläpitää omaa työväentaloa. Toiminta rahoitettiin iltamilla ja tansseilla. Nyt maaseudulla sijaitsevia työväentaloja on myyty esimerkiksi kesäasunnoiksi.

Lopulta on verraten yhdentekevää, millaisten – ja kenen omistamien – seinien sisällä puoluetoimistot toimivat. Politiikan painopiste on nimittäin siirtynyt puoluetoimistoista eduskuntaan ja eduskuntaryhmiin, hallituspuolueissa luonnollisesti hallitusryhmiin. Puoluesihteerit olivat vielä 1980-luvulla merkittäviä vallankäyttäjiä valtakunnanpolitiikassa, eivät pelkästään omassa puolueessaan. Nykyisin he ovat lähinnä järjestökoneiston pyörittäjiä.

Poikkeuksiakin toki mahtuu mukaan: kokoomuksen puoluesihteeri Taru Tujusen kontribuutio kokoomuksen pitkään menestyskauteen oli kiistaton.

Puoluesihteerit ovat toki yhä keskeisessä roolissa, kun puolueen strategiaa suunnitellaan. Mutta julkisuudessa puolueen ääntä käyttää puheenjohtaja, ja jos hän on estynyt, eduskuntaryhmän puheenjohtaja.

Parlamentaarisen demokratian näkökulmasta suunta – pois puolueiden bunkkereista kansanedustuslaitoksen näyttämölle – on tervetullut.

Korjaus 14.6.: Sdp:n pää-äänenkannattajan nimi on nykyään Demokraatti, ei Uutispäivä Demari.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat