Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Siviilipalvelukseen hakijalta ei tulisi vaatia vakaumusta

Pääkirjoitus
 
Valdemar Kallunki

Vakaumuspykälän lieventäminen auttaisi osallistamaan nuoria, joilla ei ole edellytyksiä suorittaa asepalvelusta.

Yleinen asevelvollisuus on palannut eurooppalaiseen turvallisuuspoliittiseen keskusteluun Ukrainan kriisin seurauksena. Liettua on ensimmäisenä Nato-maana palauttanut asevelvollisuusjärjestelmän, ja useat muut maat harkitsevat samaa. Muutos on merkittävä, sillä 1990-luvulta alkaen yli 20 eurooppalaista maata on luopunut asevelvollisuudesta.

Yleinen asevelvollisuus on kestänyt Suomessa aikaa hyvin. 1960-luvulla alkanut aseistakieltäytymisen trendi ei levinnyt laajalle. Maanpuolustustahto on pysynyt lujana ja varusmiespalveluksen suosio suurena. Vaatimukset järjestelmän lakkauttamisesta yleistyivät juuri ennen turvallisuuspoliittisen tilanteen viimeaikaista muutosta.

Nykyisin seitsemän prosenttia kunkin ikäluokan suomalaismiehistä suorittaa varusmiespalveluksen sijaan siviilipalveluksen. Mielikuva vakaumuksellisista aseistakieltäytyjistä on ollut osa siviilipalveluksen julkista kuvaa, mutta käsitys on osin vanhentunut: selvä enemmistö siviilipalveluksen suorittajista torjuu ehdottoman pasifismin. Vain runsaalle kolmannekselle valinta on vakaumuksellinen.

Lain mukaan siviilipalveluksen valitsemisen tulee perustua asepalveluksen estävään vakaumukseen. Enemmistö siviilipalvelusvelvollisista on siis hakeutunut siviilipalvelukseen perusteilla, jotka ovat ristiriidassa lain kanssa.

Siviilipalvelukseen hakijat allekirjoittavat vakuutuksen vakaumuksestaan. Allekirjoittamaan joutuvat nekin, jotka päätyvät siviilipalvelukseen keskeytettyään varusmiespalveluksen. He ovat suurin siviilipalvelusvelvollisten ryhmä.

Siviilipalvelus on luotu vähentämään aseistakieltäytymisen ja asevelvollisuuden välistä jännitettä. Järjestelmä on auttanut turvaamaan vakaumukseen nojaavia perusoikeuksia ja ihmisoikeuksia. Niin on oltava vastedeskin, vaikka enemmistö siviilipalvelukseen hakeutujista tekee valintansa käytännön syistä.

Vakaumusta koskevasta vaatimuksesta pitäisi rauhanaikana kuitenkin luopua – ainakin osittain.

Vaatimuksen poistaminen voisi heikentää varusmiespalveluksen suosiota. Mikäli vaatimusta ei tästä syystä voi poistaa kokonaan, tulisi harkita rajatumpaa muutosta: vakaumusta ei vaadittaisi niiltä nuorilta, joilla ei ole edellytyksiä pärjätä varusmiespalveluksessa.

Nykyisin ase- ja siviilipalvelusvelvollisten kelpoisuutta arvioidaan yhtenevin kriteerein. Heikon kunnon, sopeutumattomuuden tai ylipainon ei kuitenkaan pitäisi olla este siviilipalveluksen suorittamiselle. Vakaumuksellisuuden osittainen poistaminen auttaisikin osallistamaan järjestelmän ulkopuolelle jääviä nuoria. Siviilipalveluksen suorittaneiden kokemukset palveluksen koulutus- ja työjaksoista ovat hyvin myönteisiä.

Varusmiespalvelus ei ole enää kansalaisvelvollisuus, jonka piirissä nuori pyritään pitämään, vaikka ongelmia ilmenisi. Kutsunnoissa karsiutuvien ja palveluksensa keskeyttävien määrä on kasvanut, ja kun kaikki eivät kelpaa palvelukseen, kokemus yhteisestä kansallisesta tehtävästä murenee. Reserviläiskirjeen herättämät reaktiot paljastivat, että sodanajan sijoituksen puuttuminen on monelle pettymys.

Kaikki nykyajan lahtiset, rokat ja koskelat yhdistävään asepalvelukseen tuskin on paluuta. Asevelvollisuusjärjestelmä voi kuitenkin auttaa osallistamaan nuoria, jos ainakin osa asepalvelukseen soveltumattomista nuorista otetaan siviilipalvelukseen.

Siviilipalvelus on osa perustuslaillista maanpuolustusvelvollisuutta, joka koskee kaikkia suomalaisia. Niinpä siviilipalvelusta tulee entistä selvemmin pitää yhteiskunnallisena voimavarana. Työpalvelussa on hyödynnettävä siviilipalvelusvelvollisen omaa osaamista. Osaamisesta saadaan suurin hyöty, jos siviilipalveluksella on selkeä rooli myös kriisitilanteissa.

Yleiseen asevelvollisuuteen perustuvassa järjestelmässä siviilipalvelus on alisteinen maanpuolustusvelvollisuudelle. Siviilipalvelusta on kuitenkin syytä kehittää tavalla, joka tukee siviilipalveluksen asemaa kansalaisvelvollisuutena. Nuorten sosiaalinen osallisuus ja halu pitää yhtä kansakuntana ovat osa kriisivalmiutta.

Valdemar Kallunki
Kirjoittaja on hyvinvointialan tutkimuksesta ja kehittämisestä vastaava dosentti Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat