Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Älä panttaa auton ostoa – kilpailuttamalla hinnasta voi pudota jopa kymmenen prosenttia

Pääkirjoitus
 
Jaakko Lähteenmaa Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n hallintopäällikkö.

Hallitusohjelman kirjaus autoveron laskemisesta halvaannuttaa autokauppaa. Uudet autot keräävät myyntihalleissa pölyä, kun potentiaaliset autonvaihtajat odottelevat alennusmyyntiä. Käytetytkään autot eivät liiku, kun kukaan ei tiedä tulevan veroalen vaikutusta niiden hintoihin.

Uuden auton hinnassa on veroa keskimäärin 7 300 euroa. Vuonna 2013 valtion kassaan kertyi autoveroa 932 miljoonaa euroa. Nyt tuota tulopottia aiotaan keventää 200 miljoonalla eurolla.

Toistaiseksi on vielä hämärän peitossa, miten alennus aiotaan toteuttaa. Hallitusohjelma ennakoi sen toteutuvan portaittain neljässä vuodessa ja painottuvan erityisesti vähäpäästöisiin autoihin.

Tasaisesti jaettuna veronalennus tarkoittaisi uusille autoille noin viiden prosentin hinnanlaskua. Toisaalta alennus voidaan osoittaa ensisijaisesti sähköautoihin ja hybrideihin, jolloin "tavallisemmat" autot eivät välttämättä halpenisi kuin sadoilla euroilla.

Painottuu alennus miten tahansa, mistään hintaromahduksesta ei ole kyse. Viiden prosentin veronalennuksella edullisen 20 000 euroa maksavan auton hinnasta lähtisi tuhat euroa, ja keskihintaisen, 32 000 euroa maksavan auton hinnasta 1 600 euroa.

Auton hankinnan lykkäämisessä tulevaisuuden veropäätösten vuoksi on samaa henkeä kuin ilmaisten ämpäreiden jonottamisessa. Se ei ole aivan yhtä tyhjän kanssa, mutta ei juuri muutakaan.

Suuremman säästön voi saada näkemällä vähän vaivaa autoa ostettaessa. Liikkeiden kilpailuttaminen on helppoa.

Olen lähettänyt sähköpostitse yhteisen tarjouspyynnön kaikille haluamaani automallia myyville liikkeille. Postissa olen luvannut, että auto haetaan sieltä, mistä tulee paras tarjous. Kun myyjät ovat sähköpostin osoitekentästä nähneet kilpailijansa nimen, uuden auton hinnasta on lähtenyt jopa 10 prosenttia.

Kilpailutuksen ohella toinen hintaan vaikuttava tekijä on kaupanteon ajoitus. Jos hankinnalla ei ole aivan tulenpalava kiire, kannattaa hankinta ajoittaa loppuvuoteen. Vuosimallin vaihtuminen houkuttaa liikkeitä myymään päättyvän vuoden mallit uusien tieltä. Myös tuolloin tarjoukset voivat olla merkittävästi ennakoitua veronalennusta parempia.

Autokauppa tuskaili kannattavuutensa kanssa jo ennen veropuheita. Nyt liikkeiden ovi ei käy sitäkään vähää. Vaikka veronalennus aikanaan jäisi odotettua pienemmäksi, patoutuneet ostopaineet purkautuvat sen myötä joka tapauksessa. Se ei ole otollinen hetki tinkiä.

Jaakko Lähteenmaa jaakko.lahteenmaa@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n hallintopäällikkö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat