Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhä suurempi osuus tuloista on eläkkeitä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kylmä tosiasia Suomen ikärakenteesta on se, että työikäisten eli 15–64-vuotiaiden määrä vähenee nyt noin 10 000 hengellä vuosittain ja 65 vuotta täyttäneiden määrä kasvaa vuodessa noin 38 000:lla.

Työikäisten määrä alkoi pienentyä muutama vuosi sitten, kun suuret ikäluokat tulivat eläköitymisikään.

Kokonaissaldo on, että yli 65-vuotiaiden osuus väestöstä kasvaa nykyisestä vajaasta 20 prosentista 26 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Vuoteen 2060 mennessä se kasvaa vielä 28 prosenttiin.  Liki kolmannes suomalaisista on siis silloin eläkeiässä – olettaen, että esimerkiksi maahanmuutto ei kasvata työikäisten osuutta olennaisesti.

Laiha lohtu on se, ettei muiden Euroopan maiden tilanne ole paljon parempi. Nekin törmäävät aikanaan omiin huoltosuhdeongelmiinsa.

Suomessa suuret ikäluokat syntyivät muutamassa vuodessa, kun muualla Euroopassa sama sodanjälkeinen ilmiö jatkui hieman pitempään. Siksi ikärakenteen muutos iskee Suomeen kärjistyneempänä kuin muualla: yhtäkkiä työelämästä lähtee paljon työikäisiä, ja vastaavasti vuoden 2025 jälkeen on odotettavissa terveyden- ja vanhustenhuollon menojen hurja nousu.

Ikääntyminen muuttaa Suomea perin pohjin – tavalla, jota on ollut vaikea ennustaa, vaikka ikärakenteen muutoksen jyrkkyys on ollut tiedossa jo vuosikaudet.

Suomen Pankin tutkijat Helvi Kinnunen ja Petri Mäki-Fränti pohtivat keskuspankin tuoreessa julkaisussa, miten kotitalouksien tulonlähteiden muuttuminen vaikuttaa kansantalouden mekanismeihin (Euro & Talous 3/2015).

Muutos näkyy jo nyt. Yhä useampi suomalainen elää tulonsiirtojen eli esimerkiksi työ- ja kansaneläkkeiden, työttömyyskorvausten sekä muiden sosiaaliturvaetuuksien varassa. Viime vuonna tulonsiirtojen osuus kotitalouksien bruttotuloista oli jo neljännes, mikä yllätti tutkijat. Tulonsiirtojen osuuden suuruus johtuu työttömyysmenojen kasvusta ja palkkatulojen heikosta kehityksestä, mutta ennen muuta myös eläkkeelle siirtyneiden määrän kasvusta.

Suomessa on siis entistä enemmän ihmisiä, joiden tulot ja kulutus eivät riipu suhdanteista. Eläkeläisillä ei ole työttömyysriskiä eikä myöskään samanlaista riskiä reaalitulojensa suhteen kuin palkansaajilla, varsinkin kun eläkkeitä korotetaan vuosittain indeksillä, johon vaikuttavat sekä palkkakehitys että hinnat.

Eläkeläisten omasta mielestä nykyinen työeläkeindeksi tosin kohtelee heitä kaltoin, ja valtio voi koska tahansa leikata sitä – mutta silti eläkkeensaajat ovat paremmin turvassa suhdanteilta kuin palkansaajat. Väestön ikääntymisen takia yksityinen kulutus ei ole vastaisuudessa niin suoraan kytköksissä suhdannetilanteeseen kuin nyt.

Tätä edesauttaa sekin, että eläkeläisten keskimääräinen tulotaso on koko ajan parantunut. Nyt jää eläkkeelle ihmisiä, joilla on takanaan pitkät työurat ja hyvät ansiot.

Suomessa vanhemmat ikäluokat eivät toistaiseksi ole halunneet purkaa säästöjään eläkkeellä ja rahoittaa niillä kulutustaan, vaan säästämishalut päinvastoin kasvavat ikääntyessä. Tutkijoiden mukaan tämä johtunee halusta jättää perintöjä, mikä sinänsä on kansainvälinen eikä yksin suomalainen ilmiö.

Ikääntyminen johtaa kotitalouksien keskimääräisen varallisuuden kasvuun, kun vanhemmilla ikäluokilla on enemmän omaisuutta kuin nuoremmilla ja velat puolestaan painottuvat nuorille sekä parhaassa työiässä oleville kotitalouksille.

Suomen Pankin tutkijat pohdiskelevat ääneen, eikö Suomessa voitaisi kehittää vapaaehtoisia keinoja purkaa ikääntyneiden asunto- ja finanssivarallisuutta ja lievittää sitä kautta julkisen sektorin menopaineita. Tämä tarkoittaisi esimerkiksi yksityisiä hoivavakuutuksia sekä käänteisiä asuntolainoja niiden rahoittamiseksi.

Ikärakenteen muutos on niin jyrkkä, että tällaisilla keinoilla alkaa olla kiire.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat