Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesäviikot ratkaisevat, onko hallitusohjelman pohja tukeva

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomen poliittisen järjestelmän erikoiset piirteet tulevat näkyviin pian eduskuntavaalien jälkeen. Maailma yritetään saada valmiiksi muutamassa viikossa hallitusneuvotteluissa ilman niihin osallistuvien puolueiden yhteistä etukäteisvalmistelua.

Puolueet käyvät vaaleihin ohjelmilla, joita ei ole edes tarkoitettu toteutettaviksi sellaisinaan. Äänestäjät eivät tiedä kampanjan aikana, mitkä puolueet mahdollisesti ryhtyvät sovittamaan yhteen lupauksiaan ja ei-listojaan.

Tämänkertainen hallitusohjelma on tehty eri tavalla kuin muutama aiempi. Ohjelmasta haluttiin tehdä strateginen eli suuriin linjoihin keskittyvä. Yksityiskohtaisemmat suunnitelmat on tarkoitus työstää kesän aikana.

Työstettävää on paljon enemmän kuin hallitusohjelman julkistamisen yhteydessä annettiin ymmärtää. Otsikkotasolla kerrotut luvut kuulostavat vakuuttavilta, mutta varsinainen työ niiden uskottavuuden lisäämiseksi on vielä tekemättä.

Hallitusohjelma toki kirjaa hyvinkin tarkasti monia tämän hallituskauden aikana tehtäviä säästöjä.

Näissäkin säästöissä siirrytään nyt vaiheeseen, jossa tavoitteista pitäisi päästä konkretiaan ja toimeenpanoon. Se on ainakin ennen ollut vaikein vaihe. Reviiriajattelu on voimakasta ja paineensieto koetuksella. Kesä osoittaa, pystyykö hallitus kehittämään uutta toimintakulttuuria vai palaako se vanhaan.

Vielä suuremmat ongelmat liittyvät rakenteellisiin uudistuksiin. Hallituksen tavoitteet liikkuvat miljardiluokassa, mutta linkki keinoihin on yhä ohut.

Ilmeisin esimerkki on pitkäaikainen säästö sosiaali- ja terveysmenoista. Hallitusohjelmassa esiintyvä luku on kolme miljardia euroa, jota voisi luonnehtia kunnianhimoiseksi. Vielä ei tiedetä, mitä reittiä tavoitteeseen päästäisiin. Edellisen vaalikauden sote-uudistuksen mahalasku ei rohkaise.

Toinen esimerkki on kuntien tehtävien karsiminen. Miljardin kokoaminen sen jälkeen, kun sote- ja koulutusmenojen säästöt on jo laskettu mukaan, on kova urakka. Siitäkin saatiin esimakua viime vaalikauden loppukompuroinnissa.

Siksi näinä kesäviikkoina eletään hallituksen kannalta ratkaisevia aikoja. Jos yhteinen näkemys ei ole kirkastunut elokuuhun mennessä, luvassa on pitkä sarja toisiaan seuraavia pettymyksiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat