Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putkiremontin tieltä lähdetään vähin äänin, ja se kertoo Suomesta hyvää

Pääkirjoitus
 
Anna-Stina Nykänen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on sunnuntaitoimituksen toimittaja.

Mitähän ottaisi mukaan, jos joutuisi lähtemään omasta kodista? Ei, en pelkää tulipaloa. Ajattelen niitä, jotka lähtevät kotoa putkiremonttia pakoon.

Suomen yli pyyhkii putkiremonttien aalto. Kymmenettuhannet ihmiset joutuvat vuosittain jättämään kotinsa ja etsimään majapaikan moneksi kuukaudeksi.

Miksi tästä ei meuhkata enempää? Aina sanotaan, että nykyään ihmiset valittavat pikkuasioista ja ovat hemmoteltuja. Mutta kodeista on lähdetty vähin äänin.

Ilmiö on kaikin puolin hyvin suomalainen. Saksassa putkiremppa kestää kaksi viikkoa, muualla vain paikataan reikiä.

Ja kuinka tämä suuri prosessi on meillä järjestetty? Ei mitenkään.

Ei ole tullut postissa virallista kirjettä, jossa kerrotaan tuleva sijoituspaikka ja osoitetaan väistöasunto. Toki kaupunki huolehtii omista vuokralaisistaan ja yritykset kauppaavat majoitusta. Valtaosa ihmisistä kuitenkin hoitelee homman omin päin. Epävirallisesti, tuttavapiirissä.

Kaikki sujuu hyvin ilman byrokratiaa ja bisnestä. Ei näy telttakyliä kerrostalojen pihoilla. Kaduilla ei vaella väkeä omaisuus ostoskärryissä. On se ihme.

Utelen äidiltä, anopilta ja työkavereilta aina, mihin heidän naapurinsa menivät putkiremontin ajaksi. Sairas mummo, riitelevä pariskunta, viinaanmenevä vanhapoika – kaikille on paikka löytynyt.

Mummoja majoitetaan opiskelija-asuntoloissa. Aniharva joutuu kuukausiksi omien lasten tai vanhempien luo.

Keski-ikäisestä opettajakaveristani kuoriutui nomadi, joka vietti kiertolaiselämää tuttavien luona: kaksi viikkoa kukkien kastelua työkaverin asunnossa tämän loman aikana, viikko ystävän sohvalla. . . Koko ajan hän kävi silti simpsakan näköisenä töissä.

Valtavan moni menee mökille. Karjalan evakot raivasivat pientiloja maalle, ja samoille paikoille hakeudutaan nytkin!

Tietysti Karjalan evakot ja maailman pakolaiset ovat ihan toinen asia. Putkiremontti ei ole hätätilanne. Tietää, että voi palata entistä ehompaan kotiin. On aikaa valmistautua. Mutta silti. . .

Pysähdyn miettimään, mitä putkiremonttiaaltoon sopeutuminen kertoo Suomesta. Ainakin sen, että valtaosalla suomalaisista menee hyvin. On kykyä ja voimia hoidella muutot. Siedetään stressiä ja epämukavuutta. Rahaakin on.

Jos ei ole, on verkosto ystäviä, sukulaisia ja naapureita tukena. Luotetaan toisiin ja halutaan auttaa.

Jokin tässä maassa yhä toimii hyvin: ihmiset. Ja tietysti ne putket.

Anna-Stina Nykänen

anna-stina.nykanen@hs.fi
Kirjoittaja on featuretoimituksen toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat