Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pitäisikö hankala tapaus torjua vai ottaa mukaan?

Pääkirjoitus
 
matti kalliokoski
Matti Kalliokoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Pitkästä aikaa Suomen sisäpolitiikka on alkanut kiinnostaa maailmalla. Tosin kiinnostus on rajoittunut lähinnä yhteen kysymykseen eli perussuomalaisten asemaan hallituksessa.

Sen on saanut moni suomalainen huomata keskustellessaan ulkomaisten tuttaviensa kanssa. Ruotsalaiset katsovat asiaa omat ruotsidemokraattinsa mielessään, ranskalaiset puolestaan ajattelevat Le Penin dynastiaa.

Keskustelu jatkuu usein suomalaisen puheenvuorolla, jossa kerrataan Suomen maaseudun puolueen SMP:n vaiheita, asutustiloja ja pienviljelijäpopulismia. Joillekuille tilanne on ollut hämmentävä. Vaikka olisi vaaleissa äänestänyt muuta puoluetta, Suomen ulkopuolella selitys perussuomalaisten hallituskelpoisuudesta tulee lähes selkäytimestä.

Keski-Euroopasta katsottuna perussuomalaisten mukanaolo hallituksessa näyttää erilaiselta kuin Suomesta tarkasteltuna. Pelkkä paikallistuntemus ei selitä eroa, vaan syitä löytyy myös poliittisesta kulttuurista.

Unohdetaanpa hetkeksi keskustelu siitä, miten Suomen perussuomalaiset poikkeavat muiden maiden protestipuolueista. Verrataan sen sijaan tapoja, joilla perinteinen puoluejärjestelmä on eri maissa suhtautunut saamiinsa haastajiin.

Vaihtoehtoja on periaatteessa kaksi: ottaa mukaan tai sulkea ulkopuolelle. Kummankin tueksi löytyy esimerkkejä historiasta.

Suomessa vallitseva kertomus on, että on luontevaa ottaa haastaja mukaan ja antaa sille vastuuta. Vastuu joko tekee tulokkaan maltilliseksi tai vie sen kannatuksen.

Tuorein esimerkki on tietenkin SMP, jonka loppusuora alkoi vaalivoitosta vuonna 1983 ja sen jälkeen alkaneesta hallitustaipaleesta.

Historiallisesti merkittävimmät tulokset tällaisella kesyttävällä integroinnilla on Suomessa saavutettu puoluekentän vasemmalla laidalla.

Sisällissodan jälkeen valkoinen Suomikin oli jakautunut kahtia. Toinen osa halusi rakentaa sopua jäljelle jääneen vasemmiston kanssa, ja toinen halusi varmistaa, ettei vasemmalta enää nousisi haastajaa.

Onneksi kansalaissopua ajanut linja pääsi voitolle, vaikka vielä 1930-luvun alussa lapuanliike yritti viedä kesken jääneen vapaussodan loppuun.

Suomesta tuli maa, joka kaihtoi puolueblokkeja ja ylitti mielellään keskiviivan kootessaan hallitusta.Toisen maailmansodan jälkeen laitavasemmistokin otettiin mukaan. Ja kuten sodanjälkeisten vuosien politiikkaa on tapana selittää, lopputulos ratkaisee. Yhteisymmärrys kansanvallan periaatteista on laajaa.

Keski-Euroopassa selkäytimestä tulee aivan toisenlainen reaktio järjestelmän haastajiin. Jos jonkin puolueen ajattelusta löytyy vahvan kansallismielisiä piirteitä, on helppo muistuttaa menneestä. Miten kävi, kun erään itävaltalais-saksalaisen haastajan intoa haluttiin hillitä sopimuksilla ja myönnytyksillä?

Opetus on, että periaatteista kannattaa pitää kiinni alusta lähtien.

Siksi on ymmärrettävää kavahtaa "hankalia" hallituspuolueita. Vuoden 2000 alussa Itävalta joutui muiden EU-maiden boikottiin hallitusratkaisunsa takia. Reaktio Suomen uuteen hallituspohjaan on paljon miedompi, mutta epäilykset kuulostavat samanlaisilta.

Maailma ei kuitenkaan ole noin mustavalkoinen. Kesyttäminen on tuttua myös keskieurooppalaisille, vieläpä suuressa mittakaavassa.

Kylmän sodan aika ei ollut pelkkää aseiden kalistelua idän ja lännen välillä. Tavoitteena oli myös muokata yhden kansan ajattelutapa uusiksi ja estää siten historian toistuminen. Kyse oli tietenkin Saksasta, tarkemmin Länsi-Saksasta.

Yksi lähihistorian suurimpia menestystarinoita Euroopassa on Saksan kesyttäminen rotuoppeja viljelevästä maailmanpalon sytyttäjästä yhteistyökykyiseksi talousmahdiksi.

Koska muutos saatiin aikaan nimenomaan läntisillä miehitysvyöhykkeillä, voi sanoa, että nykyinen Saksa on Yhdysvaltojen sodanjälkeisen politiikan ja Euroopan yhdentymisen parhaimpia luomuksia.

Edes Saksojen yhdistyminen ja Neuvostoliiton romahtaminen eivät saaneet germaaneista pimeitä puolia pintaan.

Maa käyttäytyy koostaan huolimatta sivistyneesti ja rakentavasti. Se on hyvä saavutus näin aikoina.

Matti Kalliokoski matti.kalliokoski@hs.fi Twitter: mattikalliokosk
Kirjoittaja on pääkirjoitustoimituksen      esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat