Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjastot ylläpitävät sivistystä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Viime viikolla valtakunnallisilla kirjastopäivillä Seinäjoella Suomen kirjastoseura ilmaisi huolensa laadukkaiden kirjastopalveluiden säilyttämisestä.

Huoleen on antanut aihetta Juha Sipilän (kesk) hallituksen ohjelman liite, jossa linjataan kuntien kustannusten karsimista. Liitteen keskeinen ajatus on, että kunnat saavat nykyistä vapaammin päättää itse, miten ne järjestävät ja rahoittavat esimerkiksi kirjastopalvelunsa.

Mikäli päätösvalta kirjastoihin liittyvissä kysymyksissä siirtyy lain tasolta kunnille, kuntien kannattaa kuitenkin muistaa kirjastopalveluiden merkitys kansallisen sivistystason ylläpitäjinä.

Keskivertosuomalaisten yleissivistystä on pidetty suhteellisen korkeana. Tämä on näkynyt muun muassa menestymisenä kansainvälisissä Pisa-testeissä.

Kunnia sivistyksestä kuuluu ensisijaisesti suomalaiselle koulujärjestelmälle, mutta kirjastolaitoksenkin vaikutus on ollut merkittävä, varsinkin aikoina ennen internetiä. Kolmantena tekijänä voisi mainita kotiin kannetut lehdet.

Moni suomalainen ei olisi nykyisessä asemassaan tai nykyisissä tehtävissään ilman maksutonta koulutusta – ja lähikirjastoa.

Suomalaisilla pitää vastedeskin olla edes osapuilleen tasavertainen pääsy sivistyksen äärelle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat