Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanskalaiset valitsevat "ruton ja koleran" välillä

Pääkirjoitus
 
Elina Kervinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n Skandinavian-kirjeenvaihtaja

"Rutto vai kolera?"

Näin tanskalainen Extra Bladet tiivisti hiljattain etusivullaan, mistä on kyse, kun tanskalaiset valitsevat nykyisen ja entisen pääministerin välillä torstain vaaleissa.

Tanskan vaalijärjestelmän takia kampanjointi pyörii täysteholla vain kolme viikkoa. Kielenkäyttö mediassa ja koko kampanjahumu on spurtin aikana suomalaisin silmin lennokasta.

Pääministeri Helle Thorning-Schmidt julisti vaalit toukokuun lopussa, ja sen jälkeen on jo ehditty nähdä muun muassa alaston ehdokas vaalijulisteissa, ontuvasti räppäävä ex-pääministeri ja ehdotus englanninkielisille mainoksille asetettavasta verosta. Tanskalaiset ovat pohtineet myös, mikä merkitys on sillä, että toinen pääministeriehdokkaista sattuu käyttämään puolueen rahoja kuin omiansa.

Asiakysymyksistä Tanskan vaalien pääteemoja ovat sijoitukset hyvinvointipalveluihin ja maahanmuutto. Tällä kertaa poikkeuksellisen merkittävää voi silti olla se, mitä mieltä tanskalaiset ovat johtajistansa.

Miten he siis vastaavat kysymykseen "rutto vai kolera"?

Sosiaalidemokraattien johtama Thorning-Schmidtin hallitus on koko kautensa ajan ollut altavastaaja mielipidemittauksissa. Talouskriisi vei veronsa, eikä hallituksen politiikka ole saanut kannatusta. Jos pääministeri tästä huolimatta kykenee voittoon, se saattaa johtua pitkälti vastustajan heikkoudesta.

Porvariblokkia johtavalla liberaalipuolue Venstren Lars Løkke Rasmussenilla on taustallaan useita skandaaleja, jollaisista harva poliitikko Pohjoismaissa selviää saamatta potkuja. Viimeksi hän kuohutti puolueen rahoilla ostetuilla vaatteilla ja kalliilla Mallorcan-matkoilla, mutta pelasti täpärästi nahkansa.

Viime viikkoina porvariblokin gallupjohto on kaventunut, ja nyt ollaan liki tasoissa. Thorning-Schmidtin politiikkaan ei ehkä luoteta, mutta hän itse on suositumpi kuin vastustajansa. Helmikuun terrori-iskun hoito toi lisää tukea.

"Gucci-Helle"-nimitys toki seuraa yhä mukana kalliin laukkumaun takia, ja "selfie-Hellenäkin" hänet tunnetaan Nelson Mandelan hautajaisissa otetun paheksutun poseerauskuvan takia. Vakavammasta päästä olivat Thorning-Schmidtin miehen taannoiset verosotkut, mutta ne alkanevat vähitellen unohtua.

Väriä ja raflaavia otsikoita on siis tarjolla, kun Tanska äänestää torstaina. Politiikkafriikeille vaalitaiston kiihkeys on vähintään yhtä kiehtovaa seurattavaa kuin hittisarja Vallan linnakkeessa.

Elina Kervinen elina.kervinen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Skandinavian-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat