Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kunnat ulkoistavat aiempaa viisaammin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kuntien etujärjestön Kuntaliiton tuoreen kyselyn mukaan liki puolet kunnista on ulkoistanut ainakin jonkin osan terveyspalveluistaan – yleisimmin päivystyksen tai terveyskeskuksen lääkäripalvelut.

Yleensä kyse on vain osasta toimintoja, mutta Suomessa on jo kymmenen kuntaa, jotka ovat siirtäneet koko perusterveydenhuoltonsa ja sosiaalipalvelunsa yksityisen toimijan hoitoon.

Kuntaliiton kyselyn perusteella kolme muuta kuntaa hautoo vastaavanlaista kokonaisulkoistusta. Pienempiä ulkoistamissuunnitelmia on vireillä runsaasti.

Terveyspalveluiden ulkoistaminen sai alkunsa siitä, että joillekin seuduille ja joihinkin terveyskeskuksiin ei saatu millään ilveellä vakituisia lääkäreitä. Aluksi rekrytointiongelmaa hoidettiin vuokralääkäreillä, mutta vuonna 2004 Lahti päätti ensimmäisenä kaupunkina ulkoistaa kokonaan yhden terveysasemistaan.

Sen jälkeen terveyspalvelualan yritysten liikevaihto on kasvanut hurjaa vauhtia, mikä herättää myös närää. Kaiken keskellä kulkee syvä ideologinen juopa: porvarilliset puolueet vannovat kilpailun ja valinnanvapauden nimiin, kun taas vasemmistopuolueiden mielestä julkisen vallan ei pitäisi luopua näin keskeisistä toiminnoista yksityisen voitontavoittelun vuoksi.

Kuntaliiton havaintojen mukaan toimintojen siirtäminen yksityisten yritysten hoitoon on saanut viime aikoina uudenlaisia sävyjä.

Kunnilla on nyt jo vuosikymmenen pituinen kokemus ulkoistusten hoitamisesta, joten toiminta alkaa olla pakkoraossa tehtyä hosumista suunnitelmallisempaa.

Kokemukset näkyvät myös siinä, että virta vie takaisinkin päin. Kuntaliiton kyselyn mukaan 24 kuntaa on ottanut aiemmin ulkoistettuja palveluita takaisin omaan tuotantoonsa – myös terveysasemia.

Ulkoistuksia käytetään yhä enemmän vertailukohtana kunnan oman toiminnan kirittämiseen ja henkilöstön sparraamiseen. Ulkoistukselle on asetettu selkeät tavoitteet, ja Kuntaliiton kyselyyn vastanneista kunnista 75 prosenttia oli tyytyväisiä tavoitteiden toteutumiseen.

Hyvä esimerkki ulkoistuksen käyttämisestä oman toiminnan kehittämiseen on Espoo. Siellä on käytännössä tehty sitä, mistä hallitusohjelmassa puhutaan: yritetty kehittää kustannusten ja laadun mittaristo, jotta toimintaan tulisi vertailukelpoisuutta.

Espoo vertaili kahden vuoden ajan rinnakkain neljän eri terveysaseman toimintaa. Niistä yksi, Espoontori, on ulkoistettu Mehiläiselle.

Kahdella terveysasemalla eli Kalajärvellä ja Samariassa kokeiltiin mallia, jossa hoitajien ja lääkäreiden työnjakoa vietiin selvästi pitemmälle kuin aikaisemmin. Kolmas vertailussa ollut oma terveysasema, Kivenlahti, toimi perinteiseen tyyliin.

Tulosten perusteella Kivenlahti oli kustannuksiltaan Espoon keskiarvoa matalampi, mutta sinne oli selvästi keskimääräistä vaikeampaa päästä hoitoon.

Espoontorin asemalle hoitoon pääsy sujui hyvin, ja asiakkaat olivat Espoon keskimääräistä tasoa tyytyväisempiä. Ulkoistettu asema ei kuitenkaan tullut kaupungille erityisen edulliseksi. Asema oli silti tehokas, ja potilasmäärät olivat suuria, joten kustannukset asiakasta kohti jäivät keskiarvoa matalammaksi.

Espoon tulokset osoittavat saman, minkä Helsingin sosiaali- ja terveysasioista vastaava apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty (kok) sanoi Helsingin Sanomissa (Kaupunki 11. 6.): ulkoistaminen ei ole mikään tie autuuteen ja onneen.

Espoon tietojen perusteella se ei myöskään ole mikään tuhon tie. Kunnan on vain tiedettävä, mitä se ulkoistuksella tavoittelee, sekä osattava mitata ja vaatia tuloksia. Tämä vaatii myös kunnan oman toiminnan kustannusten, tehokkuuden ja laadun avaamista vertailtavaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat