Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranskalaisille tulossa valinta: ketä ehdokkaista inhoat vähiten?

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ranskan politiikan hullu vuosi lähestyy. Vuoden 2017 presidentinvaaleissa kolme todennäköisintä ehdokasta ovat sosialistien François  Hollande – nykyinen presidentti –, keskustaoikeiston Nicolas Sarkozy – entinen presidentti – ja äärioikeiston Marine Le Pen. Kaikkia yhdistää se, että mielipidetiedustelujen mukaan ranskalaisten hyljeksintä heitä kohtaan on vahvaa. Voittaja on todennäköisesti se, jota vaalien aikaan inhotaan vähiten.

Tuore mielipidetiedustelu pohjusti viikko sitten Poitiers'ssa pidettyä sosialistien puoluekokousta, joka etsi puolueelle uutta yhtenäisyyttä huonohkolla menestyksellä.

Opinionway-tutkimuslaitoksen kyselyn mukaan Hollande ei ole suosittu edes sosialistien tukijoiden keskuudessa. Suosikiksi on noussut sosialistien oikeaa laitaa edustava pääministeri Manuel Valls.

Neljä kymmenestä puolueen kannattajasta nostaisi ehdokkaaksi Vallsin. Hollandea tuki vain runsas neljännes. Tulos kerättiin ennen kuin kävi ilmi, että Valls lensi veronmaksajien kustannuksella poikiensa kanssa Berliiniin katsomaan jalkapallon Mestarien liigan loppuottelua.

Kun vastaajajoukkoa laajennettiin puolueen ulkopuolelle, Hollande sai murskatuomion. Samaa todisti Le Parisien -lehden julkistama tiedustelu. Siinä 77 prosenttia ranskalaisista toivoi, että Hollande ei jatkaisi.

Sosialistien tukijoille kyse on nimenomaan Hollanden persoonasta eikä puolueen suunnasta, sillä Opinionwayn tiedustelun mukaan vasemmistoa kannattavat haluavat puolueeltaan vasemmistolaisempaa politiikkaa. Valls ei sellaista linjaa tarjoa.

Sosialistien tukijoiden näkemykset eivät kuitenkaan ulotu puolueen sisälle. Poitiers'ssa kokoontuneet puolueen päättäjät katsovat sosialistien olevan entistä yhtenäisempiä, ja he uskovat Hollandella olevan hyvät mahdollisuudet jatkokaudelle.

Hollanden ja puolueen toivo on oikeuslaitoksessa. Oikeus tutkii, toimiko Nicolas Sarkozy lain mukaisesti järjestäessään vuoden 2007 vaalien rahoitusta. Jos oikeus tärvelee Sarkozyn kampanjan ennen ensimmäistä kierrosta, Hollandella on mahdollisuus.

Oletus kun on se, että Le Pen menee toiselle kierrokselle ja että voittaja on kuka tahansa, joka kilpailee häntä vastaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat