Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opiskelijoiden terveyteen kannattaa panostaa

Pääkirjoitus
 
Sini Terävä ja Jussi-Pekka Rode
Vieraskynä-palstalla julkaistaan asiantuntijakirjoituksia. Noin 4 300 merkin mittaisia tekstejä voi tarjota osoitteeseen hs.artikkeli@hs.fi. Toimitus editoi julkaistavat artikkelit.

Sote-uudistuksessa pitäisi huolehtia myös opiskelijoiden terveyspalveluista, joissa otetaan huomioon opiskeluajan ja ikävaiheen erityistarpeet.

Uudella hallituksella on mittavia tavoitteita tuottavuuden lisäämisestä, rakenteiden toimivuuden parantamisesta ja työurien pidentämisestä. Paljon toivotaan sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamiselta, mutta vielä ei ole annettu minkäänlaista signaalia siitä, miten sote-uudistuksessa huomioidaan opiskelijoiden terveydenhuolto.

Suomessa on yli 300 000 korkeakouluopiskelijaa, joista valtaosa on alle 30-vuotiaita. Opiskeluaika sisältää usein sekä opiskelua että työntekoa.

Opiskelijoiden terveydenhuollosta säädetään terveydenhuoltolaissa. Sen mukaan opiskeluterveydenhuolto kattaa oppilaitoksen terveellisyyden ja turvallisuuden edistämisen, terveydenhoidon ja terveysongelmien ennaltaehkäisyn, erityisen tuen tarpeen tunnistamisen ja sairaanhoidon. Erityisesti mainitaan mielenterveys- ja seksuaaliterveyspalvelut.

Opiskeluterveydenhuoltoasetuksen mukaan opiskeluterveydenhuollon tulee muodostaa kokonaisuus, joka edistää opiskelijoiden terveyttä ja opiskelukykyä.

Opiskelijoita pitää käsitellä terveydenhuollossa omana erityisryhmänään. Opiskeluterveydenhuollon on välttämätöntä tuntea oppilaitos, opiskelun erityiskysymykset, opiskelijoiden ikävaiheen tyypilliset terveyskysymykset sekä erityiset terveysongelmat, joita opiskelu voi aiheuttaa.

Opiskelijan terveyttä ei voi edistää, jos terveydenhuollolla ei ole ymmärrystä ja hyvää kontaktia opiskeluun ja oppilaitokseen. Opintojen sujumisen kannalta on välttämätöntä, että myös tarvittavat sairaanhoidon palvelut ovat saatavilla.

Tutkimusten mukaan puolella opiskelijoista on jokin sellainen terveydellinen ongelma, jolla on vaikutusta opintojen etenemiseen. Opiskelijoista 40 prosenttia oireilee päivittäin. Mielenterveyden vaikeuksia on neljänneksellä opiskelijoista. 10 prosenttia opiskelijoista, joiden opinnot ovat edenneet omaa tavoitetta hitaammin, mainitsee viivästymisen syyksi sairauden.

Mielenterveysongelmat ovat Suomessa yleisin työkyvyttömyyden syy. Seitsemän prosenttia suomalaisista jää työkyvyttömyyseläkkeelle, joukossa paljon työuransa alussa olevia nuoria.

Työkyvyttömyys on sekä inhimillinen tragedia että valtiontalouden ongelma. Työkyvyttömyyttä ehkäisevä varhainen puuttuminen ongelmiin on kaikkien edun mukaista.

Opiskeluterveydenhuolto on juuri tätä varhaista puuttumista. Pohja koko loppuiän kestävälle terveyskäyttäytymiselle luodaan opiskeluaikana. Jos opiskelija oppii pitämään huolta terveydestään ja puuttumaan ongelmiin ajoissa, syntyy perusta terveelle ja pitkälle työuralle. Opiskeluterveydenhuollossa voidaan lisäksi puuttua ajoissa kroonisiin sairauksiin ja mielenterveyden ongelmiin.

Opiskeluterveydenhuollon tulee vastedeskin olla itsenäinen kokonaisuutensa. Sellaisena se palvelee parhaiten opiskelijoita ja koko Suomen etua.

Nykyisin korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuolto järjestetään kahdella eri tavalla.

Yliopisto-opiskelijat saavat koko maassa palvelut Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiöltä (YTHS), jolle yliopistopaikkakunnat ovat siirtäneet vastuun opiskeluterveydenhuollosta. YTHS toteuttaa palvelut lain edellyttämällä tavalla ja tasalaatuisesti koko maassa.

Ammattikorkeakoulujen opiskelijoiden terveydenhuollosta vastaa kukin kunta itse. Sosiaali- ja terveysministeriön selvitysten mukaan ammattikorkeakouluissa opiskelevien terveyspalveluissa on merkittäviä puutteita ja suuria alueellisia eroja. Erityisesti mielenterveys- ja suunterveyden palveluihin on hyvin vaikea päästä.

Opiskelijoiden terveyden ja tulevien työntekijöiden työkyvyn kannalta on välttämätöntä, että terveydenhuoltoa uudistettaessa turvataan toimiva opiskeluterveydenhuolto ja laajennetaan YTHS:n palvelut kaikille korkeakouluopiskelijoille. Se on pieni panostus, joka tuo suuret hyödyt.

Sini Terävä ja Jussi-Pekka Rode
Terävä on sosiaalipolitiikan asiantuntija Suomen ylioppilaskuntien liitossa (SYL)
ja Rode opiskeluterveydenhuollon asiantuntija Suomen opiskelijakuntien liitossa (Samok).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat