Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aseiden varastointi Baltiaan on USA:n poliittinen siirto

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Puolustusliitto Nato päätti huippukokouksessaan viime syyskuussa sotilaallisista lisätoimista varmistaakseen, että keskinäisiin puolustuslupauksiin luotetaan Naton itäisissä jäsenmaissa ja uskotaan myös Venäjällä. Viime viikonvaihteessa julki tullut Yhdysvaltain suunnitelma sijoittaa raskasta asekalustoa itäiseen Eurooppaan on jatkoa pelotteen vahvistamiselle. Vahvistaminen alkoi jo runsas vuosi sitten Venäjän käynnistettyä sotatoimia Ukrainaa vastaan.

New York Timesin kertoman ja eri lähteiden vahvistaman tiedon mukaan Yhdysvallat sijoittaa kolmeen Baltian maahan sekä Puolaan, Bulgariaan, Romaniaan ja mahdollisesti Unkariin raskasta kalustoa yhteensä yhden prikaatin eli 3 000–5 000 sotilaan tarpeisiin. Lopullista päätöstä siirroista ei ole tehty.

Raskaan kaluston esisijoittaminen olisi merkittävä tapahtuma, kun sotilaalliset jännitteet kiristyvät Euroopassa. Hanke on kuitenkin ennen kaikkea poliittinen. Sellaisena se nähtiin myös kommenteissa, joita kantautui presidentti Sauli Niinistön sunnuntaina ja maanantaina isännöimistä Kultaranta-keskusteluista.

Asteittain kasvava panostus Euroopan puolustamiseen on Venäjään kohdistuva toimi, jota voi myös lieventää tai purkaa, mikäli vallitseva jännitys joskus hellittää. Muuten kriisissä ovat olleet vastakkain Venäjän sotilaallinen voima ja länsimaiden taloudelliset painostuskeinot.

Yhteensä yli tuhannen panssaroidun ajoneuvon sijoittaminen itäisen Euroopan maihin on näyttävä tapahtuma, mutta se ei muuta merkittävästi sotilaallisia voimasuhteita.

Kyseessä on hyvin pieni siirto verrattuna kalustomääriin, joita Yhdysvallat oli esisijoittanut liittolaismaihinsa kylmän sodan aikana, eli ennen Neuvostoliiton valtapiirin romahdusta 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa.

Virossa, Latviassa ja Liettuassa Yhdysvaltain kalustoa olisi esisijoitettuna noin komppanialle eli 150 sotilaalle kussakin. Se ei ole ratkaiseva muutos Naton edellytyksiin puolustaa Baltian maita. Sen sijaan kyseessä on merkittävä signaali siitä, että Venäjän sotatoimet Baltiassa johtaisivat sotatoimiin Venäjän ja Naton välillä. Naton perussopimuksen viidennen artiklan puolustustakuu on tarkoitettu ennaltaehkäiseväksi.

Uhkakuvien purkamiseen tarvitaan kuitenkin lopulta neuvotteluja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat