Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palkkasopimus vakauttaa Suomea

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Työmarkkinoiden keskusjärjestöt hyväksyivät maanantaina edellisenä yönä neuvotellun sopimuksen seuraavan vuoden palkoista. Kysymyksessä on syksyllä 2013 neuvotellun työllisyys- ja kasvusopimuksen kolmas vuosi, niin sanottu optiovuosi.

Kuten odotettavissa oli, kolmannenkaan vuoden korotukset eivät päätä huimaa. Maltillinen sopimus osoittaa, että palkansaajajärjestöissä on kriisitietoisuus kohdallaan. Eri asia on, onko palkansaajien kriisitietoisuus työnantajien mielestä vieläkään riittävää.

Keskitetyn ratkaisun kolmannen vuoden korotukset ovat 16 euroa kuukaudessa tai vähintään 0,43 prosenttia. Mallia kutsutaan sekalinjaksi. Se tuottaa hyvätuloisille suuremmat korotukset euroissa, mutta pienituloisille suuremmat korotukset prosenteissa laskettuna.

Samalla sekä työnantajien että palkansaajien työttömyysvakuutusmaksua korotetaan 0,5 prosenttiyksikköä. Suurena pysyttelevä työttömyys on syönyt työttömyysvakuutusrahaston rahat, joten korotus on tarpeen.

Kun otetaan huomioon palkankorotukset, työttömyysvakuutusmaksu, mahdolliset veronkevennykset ja alhainen inflaatio, lopputulos kansalaisten ostovoimaan on karkeasti ottaen plus miinus nolla. Pienituloisten ostovoima kasvaa hivenen, keskituloisten ostovoima pysyy ennallaan ja hyvätuloisten ostovoima heikkenee hitusen. Palkansaajien yhteenlasketun ostovoiman lasketaan paranevan, mutta se on työllisyyden kasvun varassa.

Ratkaisulla sovittiin ensi vuoden palkankorotukset noin 1,8 miljoonalle suomalaiselle. Nekin alat, jotka eivät ole sopimuksessa mukana, noudattanevat kohtalaisen tarkkaan sopimuksen linjauksia.

Kaksi SAK:laista liittoa äänesti sopimuksen jatkoa vastaan: Suomen Merimies-Unioni SMU sekä Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT. SMU ei ollut mukana alkuperäisessä sopimuksessa, joten se voi jättäytyä ulos myös kolmannesta vuodesta. Työmarkkinatoimijoiden enemmistön tulkinnan mukaan sopimus sitoo AKT:tä, koska se oli mukana kahden ensimmäisen vuoden sopimuksessa.

Kumpikin liitto on vientiteollisuudelle äärimmäisen tärkeä: AKT:n jäseniä ovat satamien ahtaajat. Vaikka yhä useampi rahtialus purjehtii jonkin muun kuin Suomen lipun alla, saa SMU tarvittaessa jäänmurtajat jäämään satamiin. Sekin vaikeuttaisi vientiä erityisesti kovina pakkastalvina.

Sopimuksella on kaksi merkittävää seurausta. Lyhyellä aikavälillä tärkeintä on, että nyt on sovittu työrauha lähes kaikille aloille vielä vuodeksi eteenpäin, vähintään loppuvuoteen 2016 asti. Tämä luo työmarkkinoille kaivattua vakautta. Vaihtoehtona olisi ollut, että ensi syksynä työehtosopimusten jatko olisi neuvoteltu lähes 300 neuvottelupöydässä erikseen. Työtaistelu-uhkien vaara olisi ollut ilmeinen.

Pitkällä aikavälillä pieniksi jääneet korotukset kurovat umpeen Suomen kustannuskilpailukykyä, joka on jäänyt jälkeen tärkeimmistä kilpailijamaista Ruotsista ja Saksasta. Kilpailukyky romahti erityisen paljon vuosien 2008–2009 palkkasopimuksilla.

Kolmas vuosi pieniä palkankorotuksia parantaa siis kustannuskilpailukykyä kilpailijamaihin verrattuna. Seuraava etappi olisi pääministeri Juha Sipilän (kesk) haluama yhteiskuntasopimus. Sillä pitäisi saada yksikkötyökustannuksia kevennettyä viiden prosentin verran. Se vaatisi esimerkiksi vuosityöajan pidentämistä palkkoja nostamatta. Se on palkansaajille mahdottomalta näyttävä vaatimus.

Nyt sovittu vuoden jatko työllisyys- ja kasvusopimukselle helpottaa ratkaisevasti neuvotteluja yhteiskuntasopimuksesta. Mitään takeita ei kuitenkaan ole siitä, että yhteiskuntasopimus syntyisi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat