Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yliopistoissa ei saa haastaa hyvinvointivaltiota

Pääkirjoitus
 
Matti Apunen
Kirjoittaja on Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja.

Opiskelin 1980-luvun alussa Tampereen yliopistossa tiedotusoppia. Eräällä luennolla marxilaisuuden samettitakkista alalajia edustanut opettaja katsoi meitä merkitsevästi ja sanoi teatteriäänellä: "Sosiobiologia!". Remahdimme kuuliaiseen nauruun.

Nauroimme, vaikka tuskin kukaan meistä oli lukenut Edward O. Wilsonin tekstejä sosiobiologiasta. Niiden mukaan evoluutiolla saattoi olla tekemistä sosiaalisen käyttäytymisen kanssa. Laitoksen valtavirran näkökulmasta kysymys oli vaarallisesta apinadarwinismista, johon Marx ei mahtunut. Meitä ei kehotettu tutustumaan Wilsoniin ja muodostamaan omaa mielipidettä, vaan meidän odotettiin liittyvän hohottajien kuoroon.

Nämä muistot vaivaavat minua edelleen. Mietin, miksi emme panneet vastaan, edes malliksi.

Sivistysyliopistot ovat ylpeitä siitä, että ne ovat "vapaan" akateemisen keskustelun tyyssijoja. Yliopistossa kaikki mielipiteet vaikuttavat ja vahvin argumentti jää voimaan. Ja jos jotain hämminkiä olikin, tämä stalinismikuona jäi viimeistään 1980-luvulle. Vai jäikö?

Aleksanteri-instituutin tutkijan Katalin Miklóssyn työryhmä teki maaliskuussa kyselyn Helsingin yliopiston opettajille. Siihen vastasi noin sata henkilöä kaikista tiedekunnista. Heiltä kysyttiin, mitkä aiheet he kokevat hankaliksi tai suoranaisiksi tabuiksi ja miten nämä asiat vaikuttavat tutkimukseen ja opetukseen.

Vastaukset eivät vahvista kuvaa akateemisen ajattelun vapaudesta. Kaikesta päätellen opiskelijat opetetaan edelleen nauramaan oikeassa kohdassa.

Laitoksilla on "oikeita" ja vähemmän oikeita teemoja. Tärkeät aiheet ja tulkinnat määritellään kabineteissa ja laitosten hierarkia huolehtii lopusta. Vastauksissa tuskailtiin, että eräiden professorien mielestä heidän laitoksensa on johtajan hyväksymän poliittisen suuntauksen think tank.

Tutkimatta asiaa uskoisin, että jokaisen yliopiston joka laitoksella ollaan sitä mieltä, että moniarvoisuus on tärkeää. Ja seuraavan kerran kun lähisosiologinne painottaa moniarvoisuuden tärkeyttä, kysykää, kuinka monta julkioikeistolaista professoria hänen laitoksellaan on.

Tutkimuksessa nousi esiin teemoja, jotka nauttivat erityistä akateemista suojelua. Merkittävin havainto on se, että joidenkin vastaajien mukaan hyvinvointivaltion ideaa ei sovi avoimesti haastaa. Löydös tukee omaa käsitystäni siitä, että hyvinvointivaltio on muuttunut käytännön ratkaisusta pyhäksi kohteeksi. Siitä on tullut pyhäinjäännös tai uskonnon peruspilari, johon ei voi koskea lietsomatta uskonsotaa.

Toinen esimerkki kansainväliseltä areenalta. Palestiinan ja Israelin konfliktia on vaikea käsitellä akateemisessa keskustelussa ilman vahvaa palestiinalaista näkökulmaa. Korostan vielä: mielipide ei ole minun vaan Helsingin yliopiston väen. Väärä tulokulma Lähi-itään voi lyödä tutkijaan ikävän leiman ja maksaa paljon seuraavassa virantäytössä.

Ja epäileekö media mitään, kun se taas kerran siteeraa "arvovapaata" tutkimusta julkisen sektorin roolista tai Gazan kriisistä?

Kyselyyn vastattiin nimettömänä. Sekin piinaa minua. Jos maailma olisi terve ja akateeminen vapaus totta, tämä keskustelu olisi helppo käydä omalla nimellä.

Suomessa keskustelu kulkee mielipidekäytävässä, käyttääkseni ruotsalaisen valtiotieteilijän Henrik Ekengren Oscarssonin ilmausta. Mielipidekäytävä on se kapeahko tila, jonka sisällä ihmisen näkemykset voivat vaihdella ilman, että hänen mielenterveyttään saa epäillä julkisesti.

Katalin Miklóssyn mielestä keskustelu Suomessa on yksipuolista ja mielipidekulttuurimme on mustavalkoista. Haemme varhaisessa vaiheessa oikean ja väärän, syyllisen ja uhrin.

Miklóssy johtaa parhaillaan tutkimusprojektia nimeltä Higher Education Unbounded, "opettajat ilman rajoituksia", jossa kehitetään demokraattisen keskustelun työkalupakkia. Projektille on kysyntää ulkomailla ja siitä toivotaan jopa kansainvälistä vientituotetta.

Yliopiston kyselytutkimuksen perusteella pakkia kannattaisi raottaa jo kotimaassa ennen kuin lähdemme raikastamaan mitään muuta poliittista ilmanalaa.

Matti Apunen matti.apunen@eva.fi
Kirjoittaja on Elinkeinoelämän
valtuuskunnan johtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat