Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moskovassa oli hyvä käsitellä Ukrainaa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Niinistö ja Putin keskustelevat
Niinistö ja Putin keskustelevat

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön tiistaisen Moskovan-vierailun pääsyyn voi tiivistää helposti: Lännen silmissä Venäjän presidentillä Vladimir Putinilla ei ole varamiestä eikä edes täysin uskottavia viestinviejiä. Siksi jonkun on käytävä tapaamassa Putinia, jotta saataisiin ajankohtainen käsitys siitä, mitä Venäjä ajattelee Ukrainan tilanteen ratkaisemisesta tai ainakin, mitä se haluaa siitä viestittää.

Tämän on myöntänyt myös Yhdysvallat, jonka ulkoministeri John Kerry kävi viime kuussa tapaamassa Putinia Sotšissa.

Putin puolestaan tietää hyvin, että keskustelu Niinistön kanssa on samalla viestin lähettämistä EU:lle ja Yhdysvalloille. Suomi on keskustellut matkasta länsimaiden kanssa ennakkoon ja Niinistö mitä todennäköisimmin raportoi paitsi Putinin puheista myös muista havainnoistaan kumppanimaille.

Tätä Venäjä ei tosin mielellään myönnä julkisesti. Se esittää mielellään, että tapaamisen pääaiheina ovat kahdenväliset kysymykset. Niin tälläkin kertaa.

Kreml julkaisi myöhään maanantai-iltana tiedotteen Niinistön vierailusta. Pitkän tiedotteen ainoa uutisarvoinen kohta oli yhden virkkeen toteamus, että Venäjä toimittaisi mielellään kolmannen reaktorin Loviisan ydinvoimalaan.

Tällä Kreml sai vierailun alla tiedotuksellisen ilmaherruuden, jota vahvisti ydinvoimayhtiö Rosatomin toimitusjohtajan Sergei Kirijenkon osallistuminen neuvotteluihin. Tapaamisessa ydinvoimalakysymys ei noussut merkittäväksi, sillä päätökset ydinvoimasta eivät Suomessa kuulu presidentille.

Ydinvoima ei tosin täysin hallinnut Kremlin selitystä tapaamisen syistä. Kreml on varannut nykyisin viestinnässään pienille EU-maille selkeän roolin: EU:n Venäjälle määräämien pakotteiden ja Venäjän vastapakotteiden uhri. Suomi sai tämän roolin nytkin, tosin ei yhtä vahvasti kuin viime elokuussa, jolloin Niinistö tapasi Putinin Sotšissa.

Yritys saada EU näyttämään epäyhtenäiseltä on tarkoitettu pitkälti Venäjän kotiyleisölle.

Tiistainakin tapaamisen alussa Putin puhui taloudesta ja mainitsi sitten kansainväliset kysymykset ilman selvää viittausta Ukrainaan. Niinistö vastasi nimenomaan Ukrainan olevan tärkeä aihe. Sama jatkui neuvottelujen jälkeisessä lehdistötilaisuudessa, jonka aluksi Putin puhui pitkälti maiden kauppavaihdosta. Niinistö aloitti omat kommenttinsa puhumalla Ukrainasta.

Suomalaistoimittajan kysymykseen sotilastoiminnan aktivoitumisesta Itämerellä vastatessaan Putin aloitti Kremlin linjan mukaisesti sanomalla, että Suomen turvallisuuden paras takuu on liittoutumattomuus.

Tiistain tapaamisessa oli ja on riskejä Niinistölle. Vaikka Venäjä valittaa länsimedian suhtautuvan siihen kielteisesti, tällaisissa tapaamisissa Venäjä saa versionsa helpommin läpi. Koko ajan on myös olemassa vaara, että Venäjän tukemat joukot aloittavat hyökkäyksen Itä-Ukrainassa. Ei näytä hyvältä, jos niin käy kovin pian sen jälkeen, kun Niinistö on käynyt puhumassa Putinille Ukrainasta.

Silti matka kannatti tehdä. Keskusteluyhteyttä Moskovaan on pidettävä auki, vaikka ajat ovat epämukavat. Tärkeää oli, että Niinistö keskittyi Ukrainan kysymykseen. Niin hän osoitti saapuneensa Moskovaan tukemaan EU-maiden yhteistä näkemystä eikä hakemaan sille vaihtoehtoja. Tämä oli olennainen viesti.

Kokonaan toinen kysymys on, onko Niinistön ja Putinin tapaamisella mitään vaikutusta sotaan Ukrainassa. Ilmapiirissä ei ole näkyvissä mitään, mikä vihjaisi kriisin olevan jotenkin laukeamassa.

Sota Itä-Ukrainassa jatkuu virallisesta tulitauosta huolimatta, ja Venäjä on siihen yhä sotkeentunut. Kiristyneistä suurvaltasuhteista kertoi Putinin aiemmin tiistaina ilmoittama panostus Venäjän ydinasearsenaalin uudistamiseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat