Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi lipsuu tavoitteistaan köyhyyden torjunnassa

Pääkirjoitus
 
Timo Kokko
Vieraskynä-palstalla julkaistaan asiantuntijakirjoituksia. Noin 4 300 merkin mittaisia tekstejä voi tarjota osoitteeseen hs.artikkeli@hs.fi. Toimitus editoi julkaistavat artikkelit.

Etenkin eläkeläisiin iskevät hallituksen leikkaukset vesittävät EU-sitoumukset, joilla köyhyyttä ja syrjäytymistä on pyritty vähentämään.

Euroopan unionin Eurooppa 2020 -strategian mukaisesti Suomi on sitoutunut vähentämään köyhyys- tai syrjäytymisuhan alla elävien ihmisten määrää 150 000:lla vuoteen 2020 mennessä. Jos hallitusohjelman kirjaukset toteutuvat, tämä tavoite jää saavuttamatta. Köyhien ja köyhyysuhan alla elävien suomalaisten määrä tulee päinvastoin kasvamaan.

Suhteellisella köyhyydellä tarkoitetaan yksilön tai ryhmän selvää huono-osaisuutta verrattuna muun väestön keskimääräiseen elintasoon. Köyhyydessä elävät joutuvat ponnistelemaan elääkseen normaalia elämää ja pysyäkseen edes jollain tavoin osallisina yhteiskunnassa. Monelta tämä ei enää onnistu.

Euroopassa köyhyysrajan mittana käytetään yleisesti pienituloisuuteen perustuvaa määritelmää. Jos kotitaloudella on käytettävissään alle 60 prosenttia väestöllä keskimäärin käytettävissä olevasta tulosta, kotitalous on määritelmällisesti pienituloinen eli köyhä.

Tilastokeskuksen mukaan tämän kriteerin mukaisesti köyhiä ihmisiä oli Suomessa vuonna 2013 noin 690 000. Vuonna 2012 sama luku oli 635 000, joten köyhien määrä kasvoi vuodessa 55 000 ihmisellä. Jos mukaan lasketaan pienituloisten lisäksi myös köyhyysuhan alla elävät, vuoden 2012 luvussa oli 854 000 ihmistä.

Vuoden 2013 tulonjakotilaston mukaan pienituloisuusraja oli 14 260 euroa vuodessa. Toisin sanoen yhden hengen taloudessa asuva on pienituloinen, jos hänen tulonsa ovat alle 1 190 euroa kuukaudessa.

Kolmasosa Suomen eläkkeensaajista, kaikkiaan 461 154 ihmistä, sai vuoden 2013 lopussa alle 1 100 euron suuruista eläkettä. Alle 1 400 euron eläkettä sai 54,6 prosenttia eläkkeensaajista, kaikkiaan 756 326 eläkkeensaajaa.

Toimeentulovaikeuksissa olevista kotitalouksista eläkkeensaajat ovat selvästi suurin sosioekonominen ryhmä. Suomessa erityinen ongelma on yksinäisten eläkkeensaajien korkea köyhyysriski. OECD:n vertailun mukaan yksin asuvat eläkkeensaajat ovat keskimäärin läntisen Euroopan köyhimpiä, ja OECD:n vertailussa köyhyysasteen määritelmä on vielä lievempi kuin EU:ssa.

Tällä hetkellä suomalaisista jo yli miljoona on 65 vuotta täyttäneitä. Kymmenen vuoden kuluttua heitä ennustetaan olevan 1,3 miljoonaa, 23 prosenttia väestöstä. Vuoteen 2030 asti ikääntyneiden osuus kasvaa Suomessa nopeammin kuin missään muussa EU-maassa. Myös suhteellinen köyhyys kasvaa Suomessa, ellei asialle tehdä mitään.

Pienituloisuus on yleisintä 75 vuotta täyttäneillä. Pitkällä aikavälillä palkat kehittyvät nopeammin kuin elinkustannukset.

Nykyisin käytössä olevan työeläkeindeksin – jossa hintatason muutoksen osuus on 80 prosenttia ja palkansaajien ansiotason muutoksen osuus 20 prosenttia – takia pitkään eläkkeellä oleminen lisää pienituloisuutta ja köyhyyttä. Mitä pitempään eläkkeellä ollaan, sitä varmemmin tulot alenevat ja lähestyvät köyhyysrajaa.

Nyt hallitus aikoo jäädyttää kansaneläkeindeksin. Hallitus ei myöskään aio antaa eläkkeensaajille samoja verohuojennuksia kuin palkansaajille. Eläkkeensaajien asumistukea aiotaan huonontaa oleellisesti. Kaiken lisäksi hallitus aikoo tehdä – EU:ssa harmonisoidusta kuluttajahintaindeksistä poiketen – siten, ettei tupakkaa ja alkoholia oteta huomioon sosiaalietuuksien indeksikorotusta laskettaessa.

Eläkeläisiä kurjistavat myös muun muassa Kela-etuuksien heikentäminen, sähköveron ja kiinteistöveron nousu, lämmityspolttoaineen veronkorotus sekä palvelumaksujen nostot. Ne iskevät kipeimmin juuri pienituloisiin, ja sen seurauksena köyhien määrä kasvaa rajusti.

Oikeutettu kysymys on myös se, voiko hallitus ylipäätään puhua mistään yhteiskuntasopimuksesta, kun pöydän äärelle on kutsuttu vain työmarkkinajärjestöt. Eläkkeensaajat, nuoret ja työttömät eivät pääse mukaan neuvotteluihin – vaikka näiltäkin ryhmiltä leikataan lisää, ellei yhteiskuntasopimusta synny.

Sosiaalisen eriarvoisuuden vähentäminen tulisi olla yksi keskeisiä tavoitteitamme.

Toteutuessaan hallitusohjelma vain kasvattaa sosiaalista eriarvoisuutta, ja leipäjonot pitenevät.

Timo Kokko
Kirjoittaja on Eläkkeensaajien keskusliiton toiminnanjohtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat