Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Henkilöstön panos olisi avuksi yritysten päätöksenteossa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) olisi valmis lisäämään henkilöstön osallistumista yritysten päätöksentekoon, jos pääministeri Juha Sipilän (kesk) ajama yhteiskuntasopimus saadaan aikaan (Talouselämä 12. 6., HS 13. 6.).

Mallia voisi ottaa vaikka Saksasta tai Itävallasta, joissa henkilöstö osallistuu yrityksen päätöksentekoon yritysneuvostoon valittujen edustajiensa välityksellä.

Ruotsissa henkilöstön osallistumisoikeus yrityksen päätöksentekoon on taattu niin sanotulla myötämääräämislailla.

Työnantajat ovat haikailleet Suomeen Saksan työmarkkinamallia. Siellä työehtosopimuksissa on usein niin sanottu avaamislauseke tai kriisilauseke. Se sallii alakohtaisesta sopimisesta poikkeamisen, myös alakohtaisista palkoista tinkimisen, jos yrityksen taloudellinen tilanne sitä vaatii. Työnantajilta helposti unohtuu olennainen osa Saksan paikallisesta toisin sopimisesta: henkilöstö on mukana tekemässä päätöksiä.

Elinkeinoelämä vertaa mielellään laittomien lakkojen määrää Suomessa lakkojen määrään Ruotsissa, jossa laittomat lakot ovat vähentyneet liki olemattomiin. Elinkeinoelämän keskusliitto korostaa, että Ruotsissa luottamushenkilö voi joutua henkilökohtaiseen korvausvastuuseen laittomista lakoista. Työnantajilta unohtuu mainita, että Ruotsissa diskuteeraus henkilöstön ja yhtiön johdon välillä kuuluu kiinteästi yrityskulttuuriin.

Elinkeinoelämä ei ole ainakaan julkisuudessa reagoinut Rehnin ehdotukseen.

Suomessakin yrityksissä on mahdollista alittaa työehtosopimuksen vähimmäismääräykset talouden kriisitilanteissa, mutta siitä, minkä verran kriisilausekkeisiin on turvauduttu, ei ole tilastoja.

Sipilän ehdottama yhteiskuntasopimus ei ole toistaiseksi saanut myönteistä palautetta palkansaajapuolelta. Eniten julkisuudessa on ollut esillä työnantajien vaatimus vuosittaisen työajan lisäämisestä ilman korvausta. Palkansaajien mielestä taakka kilpailukyvyn lisäämisestä on pantu liiaksi heidän harteilleen.

Vastapainoksi Sipilä on lupaillut, että työntekijän niin sanottua muutosturvaa irtisanomistilanteissa parannetaan.

Sekään ei välttämättä vielä riitä palkansaajille. Mutta henkilöstön osallistuminen yrityksen päätöksentekoon saattaisi olla käypä pelimerkki neuvotteluissa yhteiskuntasopimuksesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat