Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi potkii omaan maaliin

Pääkirjoitus
 
Kari Huhta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimittaja.

Uuden hallituksen menestyksekäs markkinointivaihe on ohi, ja nyt on siirrytty todellisuuteen. Se ei noudata hallitusohjelmaa.

Kansainvälisissä kysymyksissä tilanne on hieman kuin jalkapallojoukkueella, jolla pallo menee vain omaan maaliin. Vastaan ovat toistaiseksi ehtineet tulla maahanmuuttopolitiikka ja kriisinhallinnan tulevaisuus. Yhdessä kohtaamisessa hävisi Suomi ja toisessa onneksi vain hallitusohjelma.

Samalla, kun hallitusohjelman kansainväliset linjaukset tehtiin Helsingissä 13. toukokuuta, julkistettiin Brysselissä EU:n komission uusi maahanmuutto-ohjelma. Suomen hallitusohjelmassa linjataan, että kiintiöpakolaisten määrä pidetään "ainakin viime vuosien tasolla". EU esitti turvapaikkakiintiöiden lisäämistä. Suomessa tuloksena on kiintiöpakolaisten määrän väheneminen.

Näin se toimii:

EU on hyväksymässä pakollisen määräenemmistön turvin hätämekanismin turvapaikkahakemusten taakan jakamiseksi tasaisemmin EU-maiden kesken. Suomen hallitus taipui perjantaina tilapäiseen pakkoon, jota se ei voi estää.

Suomi toimii kuitenkin niin, että parin vuoden ajan Suomeen vuosittain ohjattavat 400 turvapaikanhakijaa lasketaan osaksi pakolaisten "viime vuosien tasoa", vaikka he eivät ole pakolaisia.

Kun pakolaisia ja EU:n seulomia turvapaikanhakijoita otetaan vastaan yhteensä noin 1 050, joka on pakolaiskiintiö tänä vuonna, ja turvapaikan saa noin 75 prosenttia hakijoista, voi varsinaisten pakolaisten määrä olla edelleen 750, joka on "viime vuosien tason" pohjalukema.

Pakolaismäärään lasketaan kuitenkin mukaan myös EU:n komission esityksestä vastaanotettavat 293 leireillä olevaa uutta pakolaista, joten aiempien järjestelyjen puitteissa vastaan otettuja pakolaisia onkin enää noin 450.

Käytännössä Suomi asettaa itsensä turvapaikkakysymyksissä itäisen Euroopan EU-maiden joukkoon.

Paremmin kävi, kun eteen tuli hallitusohjelman päätös rajoittaa kriisinhallintajoukkojen määrä vastaisuudessa enimmillään 90 sotilaaseen.

Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta kävelivät päätöksen yli viime viikolla päättämällä muun muassa harkita Libanonin YK-operaation jatkoa. Se ei supistettunakaan mahdu uuteen maksimiin.

Hallitusohjelmaan luvattiin vielä palata syksyllä. Virhe kuitenkin korjattiin.

Kari Huhta kari.huhta@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n ulko- ja
turvallisuuspolitiikan toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat