Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suuren tasapelin muistojuhla

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tänään torstaina on yksi niistä vuosipäivistä, jotka muistuttavat nykyisiä ystäviä siitä, että ne ovat entisiä vihollisia.

Britannia juhlii näyttävästi sitä, että Waterloon taistelusta on kulunut 200 vuotta. Ranskassa tapausta ei pidetä juhlimisen arvoisena.

18. kesäkuuta vuonna 1815 Wellingtonin herttua voitti Waterloon taistelussa Napoleon Bonaparten.

Napoleon I pakeni, antautui myöhemmin, ja hänet karkotettiin Saint Helenan saarelle.

Ranskalle taistelu on edelleen arka asia. Kun Belgia päätti juhlistaa tapausta lyöttämällä kahden euron Waterloo-kolikon, ranskalaiset nostivat loukkaantuneina metelin.

Belgia perääntyi, tuhosi kolikot ja teki tilalle sellaisen rahan, joka ei helposti eksy ranskalaisia silmiä kiusaamaan. Muistorahaa lyödään pieni määrä, ja se on arvoltaan erikoinen, 2,5 euroa.

Ranskan entinen pääministeri, Napoleonista kirjoja kirjoittanut Dominique de Villepin on marinoinut Waterloon lopputuloksen helpommin sulatettavaksi. Hänen mukaansa se oli tappio, jonka päällä hohtaa voiton aura. Muitakin pyöristyksiä on Ranskassa kuultu: Napoleon oli sairas, omat joukot pettivät, preussilaiset ratkaisivat, Jumala ei ollut suopea – ja jonkinlainen tasapelihän se oli.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat