Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Telakka nousee, kaivos uppoaa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomien sivuilla A 26 ja A 27 oli tiistaina 16. kesäkuuta hyvä vastinpari. Näistä sivuista ensimmäisellä oli näyttö suomalaisen talouspolitiikan ja elinkeinopolitiikan onnistumisesta, toisella epäonnistumisesta.

Ensimmäinen uutinen kertoi Meyerin Turun-telakan saaneen tilauksen kahdesta suuresta risteilijäaluksesta. Toisessa uutisessa kerrottiin, että kaivosyhtiö Talvivaaran tulevaisuus on yhä epävarma. Ensimmäinen uutinen kertoi tilausten varmistavan telakalle työtä vuoteen 2020 asti. Jälkimmäinen totesi kaivoksen hiljentyneen.

Talvivaaraa ja telakoita yhdistää se, että yhteiskunnalliset intressit ja poliittiset paineet ovat olleet suuret molemmissa. Turun telakka ja Talvivaara ovat suuria alueellisia työllistäjiä. Molemmissa valtio on ollut mukana jollain tavalla: toiminnan takaajana, tukijana tai omistajana.

Ideaalimaailmassa talouspolitiikkaa kannattaa hoitaa niin, että katsoo vain eteenpäin ja unohtaa menneet sitoumukset. Kansan kielellä sama: huonon rahan perään ei kannata kaataa hyvää.

Suomalaisen telakkateollisuuden kohtalonhetket osuivat vuosiin 2012 ja 2013. Korealainen omistaja STX oli konkurssin partaalla, laivatilauksia vaarassa ja valtiota pyydettiin kaatamaan hyvää rahaa huonon perään. Erityisesti vasemmisto vaati hallitusta hätiin pelastamaan työpaikkoja.

Onneksi elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) ministeriöineen ei taipunut. Linjaksi valittiin se, että valtio ei lähde omistajaksi eikä pelastajaksi mutta se lähtee etsimään uutta omistajaa.

Iso projekti onnistui. Epävarma ja laivoja tilaavien mielestä epäluotettava STX saatiin syrjään ja lopulta myymään telakat. Ostaja oli näin jälkikäteen ehkä paras mahdollinen, saksalainen hyvin hoidettu perheyhtiö Meyer Werft.

Jos hallitus olisi lähtenyt tukemaan STX:ää, raha olisi joko valunut yhtiön sisällä muualle tai sitten se olisi pitänyt keinotekoisesti yllä Suomen toimintoja ehkä juuri niin pitkään, että paras telakkojen myyntihetki olisi mennyt ohi.

Laivabisnes on luottamusbisnestä. Turun telakalle kertyy nyt tilauksia, koska moniksi vuosiksi satojen miljoonien eurojen arvoisiin rakentamisprojekteihin sitoutuvat tilaajat luottavat siihen, että telakka tekee sen mitä lupaa.

Ja kun tilaaja luottaa, telakkakin luottaa: näillä tilauksilla varmistetaan se, että Meyer investoi Turun telakan modernisointeihin. Investoinnit ja tilaukset luovat luottamusta Turun alueelle, kun työtä riittää alihankintaketjuissa.

Se, mikä onnistui telakoilla, ei ole onnistunut kaivoksen kanssa. Valtio lähti osakeanteihin avustamaan ja kaatoi hyvää rahaa huonon perään.

Vanhaa omistajaa ei saatu ulos, vaikka elinkeinopolitiikkaa hoitavat aluksi niin toivoivatkin. Muitakin rasitteita jäi. Ympäristöriskit ovat sitoneet valtiota kaivokseen. Telakat tuottavat paljon hyvää veromaksajille, Talvivaara oikeastaan vain laskuja.

Ostaja löytyi, mutta nähtävästi ei yhtä vakaa ostaja kuin telakoille. Audley Capital Advisers ei ole ainakaan vielä löytänyt tarvitsemiaan varoja.

Kun suomalaisia telakkoja pelastettiin, monet näkivät eteenpäin katsoessaan vain alan auringonlaskun. Onneksi kuva oli väärä ja omistajuudella oli väliä.

Talvivaaran tulevaisuus on kiinni siinä, kuinka paljon ja kuinka pian nikkelin hinta nousee ja miten hyvin bioliuotus toimii. Ikävä kyllä näihin asioihin ei omistajan vaihdos tai luottamuksen määrä juuri vaikuta.

Keskiviikkona 17. kesäkuuta uutisten sarja täydentyi kolmannella: "Valtio varautuu sijoittamaan 100 miljoonaa euroa lisää kaivokseen." Hyvää rahaa huonon perään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat