Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talouskasvun lupaavat idut ovat vielä hauraita

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Savon Sanomat pohtii, miten pitäisi suhtautua siihen, että Suomen taloudessa on nähty ja kuultu tällä viikolla hämmentävän paljon myönteisiä uutisia: Turun telakan miljardiluokan loistoristeilijätilaus, Raahen vanadiinitehtaan rakentamissuunnitelmat, metsäteollisuuden suurprojektien eteneminen. . . 

"Vienti muualle kuin Venäjälle näyttää elpyvän, mitä edesauttaa erityisesti euron heikentynyt kurssi. – – Euroalueella myönteistä näkymää varjostaa kuitenkin pelko Kreikan mahdollisen euroeron vaikutuksista, joita markkinareaktioista päätellen on ilmiselvästi vähätelty."

"Juhannuksen jälkeen talouden odotetaan piristyvän vähän joka puolella maailmaa. Ainoastaan luvut Kiinan viennin heikosta kehityksestä antavat hieman syytä muistuttaa Suomessakin siitä itsestäänselvyydestä, ettei kasvu ole alkanut ennen kuin se on alkanut."

"Lämmin paiste saattaa siis olla hetkellistä. Olisikin uskaliasta väittää talouden suursäätilan muuttuneen, vaikka kasvun ituja onkin näkyvissä. – – Kasvulle on luotava niin vankka perusta, ettei se murene kovassakaan myrskyssä."

"Esimerkiksi jalostusarvoltaan matala sellu ei pelasta Suomea, mutta siitä jatkojalostettavat muut tuotteet ehkä. Aikaa ja rahaa vieviin tutkimukseen ja tuotekehityksen on siksi pakko panostaa pitkäjänteisesti."

Hämeen Sanomat kirjoittaa Turun telakan viideksi vuodeksi täyttyneen tilauskirjan osoittavan, että muutamaan kertaan kuolemaan tuomitulla suomalaisella meriteollisuudella on sittenkin tulevaisuutta.

"Saksalaisyrityksen ote telakan omistajana on vallan muuta kuin korealaisen STX-konsernin puuhastelu."

"Monien miljardien arvoinen kauppa on tärkeä koko Suomelle ja erityisesti Turun telakalle sekä sen alihankkijoille. Työllisyysvaikutukset eivät rajoitu yksin Turun seudulle, vaan telakalla on alihankkijoita eri puolilla eteläistä Suomea. – – Kaksi risteilijää tarkoittaa noin 17 000:ta henkilötyövuotta."

"Laivat seilaavat nesteytetyllä maakaasulla, joka ympäristöystävällisenä luetaan tulevaisuuden energiaksi. Uuden ajan LNG-laivoista ei aiheudu noki- eikä rikkidioksidipäästöjä, mikä koituu aikanaan myös niiden kilpailueduksi. Kun suomalaiset saavat mainetta ja kunniaa uuden energiateknologian edelläkävijöinä ja osaajina, asiantuntemus palkitaan uusilla tilauksilla."

"Turun telakan saama suurtilaus ei tue väitettä kilpailukyvyn lopullisesta menettämisestä. Laivan hinnalla, johon työkustannukset luonnollisesti vaikuttavat, on tietysti suuri painoarvo tilaajalle, mutta se ei sittenkään ole ainoa valintakriteeri."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat