Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä varautuu pitkään kriisiin

Pääkirjoitus
 
Jussi Niemeläinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Venäjän ja lännen huonoista väleistä on tällä viikolla puhuttu Suomessa tavallistakin enemmän, kun Venäjän entinen finanssiministeri Aleksei Kudrin kävi maanantaina puhumassa Naantalissa ja tiistaina presidentti Sauli Niinistö tapasi Venäjän presidentin Vladimir Putinin.

Sekä Kudrinin että Putinin puheista – liittyen Suomen suhteeseen sotilasliitto Natoon – syntyi pientä kohua, vaikka oikeastaan mitään uutta ei kuultukaan. Kremlin näkemykset ovat olleet tiedossa.

Saatan tosin olla turhan tyly, sillä olin juuri lopettelemassa tunnetun venäläisen tv-toimittajan Vladimir Solovjovin kirjaa Razryv Šablona eli vapaasti suomennettuna suunnilleen Ajatusmallin hajoaminen. Tänä vuonna ilmestyneessä kirjassa Solovjov yrittää rakentaa teoreettista viitekehystä erityisesti Yhdysvaltain ja Venäjän välien jäätymiselle. Siihen verrattuna Kudrinin ja jopa Putinin puheet olivat tylsiä.

Solovjovin pääselitys "uudelle kylmälle sodalle" on se, että Yhdysvallat kokee Venäjän isoimmaksi uhakseen.

Solovjovin mukaan Yhdysvaltojen omasta demokratiakäsityksestä on tullut maalle uskonto. Samalla Yhdysvallat on itse asettunut uudeksi Vatikaaniksi, jonka puheita tai toimia ei voi kyseenalaistaa ja jonka ei tarvitse todistaa sanomisiaan.

Putinin aikana Venäjä on kuitenkin paitsi vahvistunut myös löytänyt oman tiensä. Puhumalla (versiostaan) demokratiasta, kansainvälisestä oikeudesta, ylpeyden tunteesta ja ihmisen olemuksesta Venäjä haastaa Yhdysvallat sillä kentällä, jonka amerikkalaiset ovat laskeneet täysin omakseen, Solovjov kirjoittaa. Siksi hänen mukaansa Venäjä on Yhdysvalloille isompi uhka kuin Kiina tai islamistit. Ne kun eivät kilpaile ideologia-tasolla Yhdysvaltain kanssa.

Tämä kilpailu hajotti "amerikkalaislähetyssaarnaajien" ajatusmallin maailmanpolitiikasta. Siksi Yhdysvallat on aloittanut Venäjää vastaan ristiretken, joka näkyy myös sotana Ukrainassa, Solovjov selittää.

Venäjällä vallanpitäjät ovat jo jonkin aikaa puhuneet lännen ja Venäjän ideologisista eroista ja maalanneet kuvaa lännestä omaan suvaitsevaisuuteensa tukehtuvana taantuvana sivilisaationa. Solovjovin kirja on osa tätä tarinaa.

Lisäksi se on tietenkin perinteistä propagandaa. Se nostaa Venäjää Kiinan ohi ja selittää Venäjän syyttömyyttä.

Mutta samalla se muistuttaa tärkeästä asiasta: Venäjän johto valmistautuu pitkään kriisiin lännen kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat