Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Politiikan yllätysrasiasta nousi taas harmaa kermanekka

Pääkirjoitus
 
Paavo Rautio Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Kun sosialistisen suunnitelmatalouden ongelmia on tällaisten talousjärjestelmien kaaduttua pohdittu, yhdeksi ongelmaksi on nähty se, että signaalit eivät kulje eivätkä ohjaa.

Jos on päätetty tehdä kymmenen miljoonaa sinistä pitkävartista kumisaapasta, tuotanto ei muutu, vaikka kuluttajat kiittämättömyyksissään haluaisivat matalavartisia punaisia saappaita.

Markkinatalous on herkkä signaaleille. Jos kuluttajat jonottavat punaisia saappaita, niitä tekevän saapastehtaan koneet laulavat täysillä kierroksilla, ja yrityksen osakekurssi nousee, kun sijoittajat haluavat olla mukana kuuminta hottia tekevässä yrityksessä omistajina.

Sinisten saappaiden tehdas jää ilman kysyntää. Se joko keksii vielä hotimmat keltaiset kengät tai kilpailijaa halvemmat punaiset.

Kehitys kehittyy.

Samaa signaalin kulun mittausta voisi soveltaa politiikkaan.

"Markkinatalouspolitiikassa" kuluttajille – äänestäjille – tarjotaan useita vaihtoehtoja. Puolue A tarjoaa yhdenlaista taloutta ja ulkopolitiikkaa, puolue B:llä on toinen variaatio. Äänestäjä löytää mieluisan vaihtoehdon ja tukee sitä. Kiinnostavin puolue voittaa ja alkaa tarjota kysyntää vastaavaa tuotetta.

Näinhän se periaatteessa meneekin. Mutta ei käytännössä.

Eri maiden poliittisissa järjestelmissä on erilaisia signaalin ja sen ohjausvaikutuksen tappavia suunnitelmatalouden juonteita.

Esimerkiksi käy vaikkapa Ranska.

Mielipidetiedustelujen mukaan äärioikeistolaista Front Nationalia tukee nyt neljäsosa kansasta. Silti puolueella ei ole mitään mahdollisuuksia saada neljäsosan kannatusta kansalliskokouksen vaaleissa.

Syy on enemmistövaalitavassa. Vaalipiiristä tulee valituksi aina yksi, ja suurimmassa osassa vaalipiirejä voittaa joko maltillisen oikeiston tai sosialistien ehdokas.

Suomalainenkaan ohjausmenetelmä ei ole varma. Jos sen politiikan sijoittaa asteikolle, joka yltää poliittisesta suunnitelmataloudesta poliittiseen markkinatalouteen, osuma ei tulisi markkinatalouden päähän.

Näin kävisi siksi, että signaalit eivät pääse vastuksetta ohjaamaan politiikkaa. Tähän tulkintaan pääsee, kun vertaa toteutunutta hallitusohjelmaa siihen, mitä tuotetta äänestäjille luvattiin.

Ensimmäinen ohjausvaikutusta tukahduttava tekijä on se, että suomalaisessa poliittisessa kulttuurissa kilpailu vähenee vaalien lähestyessä. Tämä näkyi taas kerran siten, että puolueet lupasivat selvittää, mikä olisi Suomen syksyyn sopivin sadesään kenkä ja kehittää sitä.

Toinen tähän kytkeytyvä hankaluus on se, että Suomessa ei tarjota etukäteen hallituskoalitiota.

Jos Suomessa olisi blokkivaalit, tarjottujen tuotteiden vaihtelu olisi suurempaa ja äänestäjäkuluttaja olettaisi saavansa poliittiseen ostoskoriinsa sen, mitä sinne haluaa nostaa. Kun ei ole blokkeja, äänestäjä saa sitä, mitä hallitusneuvotteluihin etenevät puolueet sopivat. Varret yhdeltä, terät toiselta ja sisäpohjallinen kolmannelta.

Kolmas ongelma on kolmikanta.

Suomessa iso osa eläkkeitä ja työmarkkinoita koskevista ratkaisuista tehdään työnantajien, -tekijöiden ja valtiovallan kesken. Tässä prosessissa saattaa käydä niin, että äänestäjän tilaama tuote vaihdetaan ennen toimitusta toisenlaiseen.

Ruotsissa kaikki kolme signaalinsotkijaa toimivat heikommin. Ehkä se on yksi selitys sille, että Ruotsissa politiikka on osannut löytää hyvin markkinatalouden tarpeet.

Keramiikkavalmistaja Villeroy & Bochin tehtaanmyymälässä Luxemburgissa on ollut myynnissä arvoitusrasioita, "tomboloita". Rasioissa on tehtaan tuotteita, mutta ne on suljettu. Sisällä saattaa olla arvotavaraa tai sekava setti mautonta mummoastiastoa. Ostaja ei saa katsoa sisälle ennen maksamista.

Kun hallitus on nyt kasassa ja hallitusohjelma tehty, demokratian rasiat on aukaistu. Moni äänestäjä katselee pettyneenä laatikosta nousevaa harmaata kermanekkaa.

Pettymyskin voi olla demokratiaa eteenpäin vievä ja jalostava signaali.

Kerta toisensa jälkeen kermanekkoja nostaneet ovat nostaneet nyt perussuomalaiset hallitukseen.

Oletettavasti reaalipolitiikka ja kompromissit johtavat kuitenkin siihen, että osa tästä väestä kokee tulevina vuosina saaneensa jotain ihan muuta kuin mitä he tilasivat. Tämäkin signaali hiljenee.

Paavo Rautio paavo.rautio@hs.fi
Twitter: PaavoRautio1
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat