Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiina käpertyy turvallisuuteen

Pääkirjoitus
 
Mikko Paakkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Pekingin-kirjeenvaihtaja.

Pekingin Työväen stadionin seinässä on pääkaupungin jalkapallojoukkueen logo. Länsimaalaisesta joukkueen nimi kuulostaa hassulta. Ovat panneet liigajoukkueensa nimeksi Guoan, Valtion turvallisuus.

Pekingiläisten jalkapallofanien mielestä se ei ole hassua. Valtion turvallisuus on Kiinassa erityisen vakava ja kunnioitusta herättävä asia.

Nykyisen johtajansa Xi Jinpingin alaisuudessa Kiinaa johtava kommunistinen puolue on korostanut turvallisuutta yhä enemmän. Tiukka kurinpito on leimannut Xin koko kaksi ja puoli vuotta kestänyttä valtakautta. Tämä on näkynyt esimerkiksi hallituksen arvostelijoiden pidätyksinä.

Kiinassa ollaan kiristämässä turvallisuuspoliisin otetta myös uudella lainsäädännöllä. Valmisteilla on kansallisen turvallisuuden laki, jossa korostetaan muun muassa "kansallisen internetin itsenäisyyttä". Se tarkoittanee, että kiinalaisten nettiviestintää eristetään ulkomaailmasta yhä tehokkaammin.

Lakiluonnoksen mukaan kansallista turvallisuutta on ylläpidettävä yhteiskunnan kaikilla alueilla, myös kulttuurissa ja koulutuksessa.

Valmisteilla oleva ulkomaisia kansalaisjärjestöjä koskeva laki puolestaan antaa poliisille entistä laajemmat valtuudet valvoa ja säädellä kansalaisjärjestöjen toimintaa. Laki vaikuttanee kotimaisiinkin järjestöihin.

Tekeillä on myös terrorismin vastainen laki, jossa terrorismi määritellään arvostelijoiden mukaan niin laajasti, että pelkkä hallituksen kritisointi voi olla terroria.

Uusilla laeilla torjutaan etenkin niin sanottuja ulkomaisia vaikutteita. Puolue pelkää esimerkiksi sellaisia vaikutteita kuin demokratia ja sananvapaus.

Turvallisuuden korostamisen perimmäinen syy on se, että puolue haluaa varmistaa vallassa pysymisensä.

On kuitenkin uhka, että käpertymällä turvallisuuteen Kiina jarruttaa omaa kehitystään. Esimerkiksi kansalaisjärjestöt, joita uudella lailla ollaan tukahduttamassa, ovat auttaneet köyhiä ja sairaita sekä tuoneet tietoa ja taitoa, jota Kiina on voinut hyödyntää.

Ylenpalttinen turvallisuuden korostaminen saattaa aiheuttaa myös sen, että uusien ideoiden kehittäminen ja niistä keskusteleminen vähenevät, koska ei ole turvallista sanoa mielipiteitään.

Tällainen kehitys ei ole omiaan tekemään Kiinasta taloudellisesti menestyvää ja innovaatiokykyistä yhteiskuntaa, jollaista johtajat ovat kansalaisille lupailleet.

Mikko Paakkanen mikko.paakkanen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Aasian-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat