Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kovin moni haluaa USA:n presidentiksi

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Yhdysvaltain demokraatit ilahtuivat viime viikolla, kun kiinteistömiljardööri ja tosi-tv-julkkis Donald Trump ilmoitti pyrkivänsä republikaanisen puolueen presidenttiehdokkaaksi. Republikaanisen puolueen omat johtohahmot sen sijaan saattoivat todeta, että tämä tästä vielä puuttui.

Trump käynnisti kampanjansa hänelle luontevalla tavalla. "Olen tosi rikas, ja sellaista ajattelua tämä maa tarvitsee", Trump sanoi New Yorkissa kullanvärisessä pilvenpiirtäjässään. Heti perään hän haukkui republikaanit, demokraatit ja maahanmuuttajat.

Seuraavat presidentinvaalit järjestetään Yhdysvalloissa ensi vuoden marraskuussa, mutta kampanjointi puolueiden ehdokkuuksista käynnistyi jo yli puolitoista vuotta ennen äänestyspäivää.

Trumpin ilmoittauduttua kisaan viime viikon tiistaina republikaanien ehdokkaaksi pyrkiviä on koossa jo täysi tusina. Ainakin kolme ehdokkuuden tavoittelijaa on vielä tulossa joukon jatkoksi.

Demokraattisella puolueella taas on kaksi varteenotettavaa ehdokasta. Heistä toinen, Hillary Clinton, on toistaiseksi kyselyissä vakuuttavassa johdossa.

Republikaanien ehdokkaaksi pyrkivien ennätysmäiseen määrään on useita syitä. Ilmeisin on se, että Barack Obaman toisen nelivuotiskauden päättyessä presidentti vaihtuu. Mikäli kilpaa käytäisiin istuvaa presidenttiä vastaan kuten neljä vuotta sitten, ainakin osa ehdokkaista jäisi odottamaan parempia asetelmia.

Ehdokastulva johtuu myös republikaanisen puolueen sisäisestä tilasta. Puolueella ei näyttäisi olevan enää paluuta vanhaan hierarkiaansa sen jälkeen, kun laitaoikeistoa edustava ja liittovaltion keskitettyä valtaa vastustava "teekutsuliike" jyräsi puolueen sisällä ennen vuoden 2010 kongressivaaleja.

Teekutsuliikkeellä ei enää ole samalla tavalla toimivaa määrävähemmistöä Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneen republikaaniryhmässä kuin vielä muutama vuosi sitten. Esimerkiksi ajaessaan vapaakauppasopimuksen solmimista Aasian maiden kanssa republikaanien johto toimii yhteistyössä Obaman hallituksen kanssa.

Tiukkojen konservatiivien asema presidenttiehdokkuutta tavoittelevien republikaanien joukossa on kuitenkin säilynyt vahvana samalla kun puolueen perinteisen johtokoneiston kyky vaikuttaa ehdokasasetteluun on pysynyt heikkona. Tämä kasvattaa ehdokasmäärää, joka olisi muutenkin suuri.

Republikaanitusinan yleisilme on vankasti konservatiivinen. Edellisissäkin presidentinvaaleissa ehdokkaaksi pyrkineet Arkansas'n entinen kuvernööri Mike Huckabee ja pennsylvanialainen entinen senaattori Rick Santorum kuuluvat  joukkoon, joka vetoaa uskonnolliseen oikeistoon.

Kilpailutilanne ohjaa myös ehdokkaista tunnetuimman eli Jeb Bushin kampanjassaan tiukemmaksi konservatiiviksi kuin hän ehkä muuten olisi. Bushin valinta presidenttiehdokkaaksi ensi heinäkuussa pidettävässä republikaanien puoluekokouksessa ei ole niinkään varma kuin Clintonin valinta heti perään pidettävässä demokraattien kokouksessa.

Republikaanien asetelmat alkavat selkiintyä, kun puolueiden esivaalien sarja käynnistyy Iowassa helmikuun alussa. Sitä ennen käydään uuvuttavaa kampanjointia, jonka kohteina ovat äänestäjien lisäksi rahoittajat.

Varsinainen kampanjarahoitus on säädeltyä, mutta korkeimman oikeuden päätös vuodelta 2010 sallii lähes rajattoman rahoituksen kampanjaorganisaatioiden tukiryhmille. Alkumatkasta republikaanien ehdokkaiden määrä tekee kampanjasta kalliin heidän tukijoilleen. Trumpin etuna on oma raha. Muita etuja hänellä ei arvella olevan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat