Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pikkuyksiöiden rakentamista pitäisi päästä edes kokeilemaan

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Helsingin kantakaupunkiin rakennettiin vuosikymmeniä sitten jopa tuhansia alle 20 neliön pikkuyksiöitä. Miniyksiöt tuskin ovat tyhjillään, sillä jotkut pitävät niitä yhä hyvinkin käyttökelpoisina.

Moni nuori käy kämpässä vain nukkumassa. Elämä tapahtuu kahviloissa, muissa julkisissa tiloissa ja verkossa. Jotkut eläkeläiset ovat muuttaneet ympärivuotisesti kesäasuntoonsa ja tarvitsevat kaupungissa vain pienen tukikohdan.

Työtehtävät taas voivat vaatia ammattilaisia muualta maasta muuttamaan arkipäiviksi pääkaupunkiseudulle.

Kohtuuhintaista pikkuyksiötä etsivien joukko on sen verran iso, että vuokra-asuntoihin sijoittavat yhtiöt ovat heränneet kehittelemään ratkaisuja sen tarpeisiin. Asuntokonserni Sato esitteli 15,5 neliön kokoisen, lähes neljä metriä korkean studiokodin (HS 15. 6.).

Tilaihmeen parvelle on hyvällä suunnittelulla saatu nukkumatilaa jopa kahdelle, ja portaiden alle on piilotettu kaappeja sekä esiin vedettävä ruokapöytä.

Miniyksiön kuukausivuokran Sato lupaa jäävän keskimäärin 500 euron paikkeille.

Ensimmäinen kokeilu on vireillä Vantaan Martinlaaksossa, ja parhaillaan odotellaan viranomaisten näkemyksiä. Joidenkin juristien mielestä viranomaiset eivät voi myöntää poikkeuslupaa asemakaavalle, joka sallii alle 20 neliön pikkuyksiöt.

Toisten mielestä korkeimman hallinto-oikeuden tulkintalinja luo mahdollisuuksia rakentamiseen, jos valtuuston hyväksymä asemakaava saa lainvoiman eikä ely-keskus valita siitä hallinto-oikeuteen.

Toinen mahdollisuus päästä tekemään miniyksiöitä on poikkeusluvan hakeminen, kun kerrostalolle haetaan rakennuslupaa rakennusvalvontavirastosta. Luvan saaminen on juristien mielestä mahdollista, jos sille on riittävät perusteet.

Uuden hallituksen tavoitteena on karsia tiukkoja rakentamisen määräyksiä ja ely-keskusten valtaa. Tähän asti monet kokeilut ovat kaatuneet jo alkumetreillä. Pelkona on ollut, että ely-keskus uhkaa torpata ne valittamalla hallinto-oikeuteen.

Nyt on jo aika hillitä ely-keskusten valtaa ja ryhtyä etsimään erilaisia vaihtoehtoja, joiden avulla pääkaupunkiseudulle saadaan lisää asuntoja. Vain lisätarjonta ja erilaiset asuntotyypit ovat omiaan laskemaan asumisen hintaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat