Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miehinen talous jyräsi tasa-arvon

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Eduskuntavaalien tulos ja siihen pohjaava hallitusratkaisu ovat luoneet vaikutelman, että Suomi on nyt poikkeuksellisen vankasti miesten käsissä. Tilastokeskuksen yliaktuaarin Lasse Winterin analyysi (Tieto & Trendit 3/2015) kansanedustajaehdokkaiden ja eduskuntaan valittujen taustoista osoittaa, että kysymys ei ole vain mielikuvasta: Winter puhuu analyysissään jopa "maskuliinisesta vallankumouksesta".

Muutos edelliseen vaalikauteen on raju: miehen todennäköisyys tulla valituksi kansanedustajaksi oli nyt 22 prosenttia suurempi kuin naisen. Kun vakioidaan pois iän, koulutuksen, tulojen, siviilisäädyn ja aiemman kansanedustajakokemuksen vaikutus, miesten todennäköisyys päästä eduskuntaan oli melkein 50 prosenttia suurempi kuin naisten. Neljä vuotta aiemmin ero oli vakioinnin jälkeen 20 prosenttia – naisten hyväksi.

Yksi analyysin selitys muutokselle on, että vaalien alla keskustelua hallitsi miehisenä alueena pidetty talouspolitiikka.

Hallitusohjelmakin jättää tasa-arvon talouden varjoon: kun neljä vuotta sitten hallitus asetti monia konkreettisia tasa-arvotavoitteita, nyt selvin tasa-arvokirjaus on Suomen tilannekuvan yhteydessä: "Naiset ja miehet ovat tasa-arvoisia."

Toivottavasti tämä ei tarkoita sitä, että hallituksen mielestä sukupuolten välistä tasa-arvoa ei tarvitse enää edistää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat