Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakolaiset koettelevat Schengen-rajoja

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Välimeren siirtolaiskriisi on tällä viikolla näkyvästi esillä EU:ssa. Maanantaina ulkoministerit päättivät käynnistää ihmissalakuljettajia vastaan suunnatun kriisinhallintaoperaation Välimerellä.

Koska operaatiolla ei ainakaan vielä ole YK:n turvallisuusneuvoston eikä Libyan lupaa, kyse on tarkkailuoperaatiosta. Ilman YK:n mandaattia EU-maiden joukot eivät voi pysäyttää salakuljettajien aluksia, ottaa niitä haltuunsa ja pidättää salakuljettajia kansainvälisillä vesillä. Ilman Libyan lupaa niin ei voida toimia Libyan rannikolla. Lupien saaminen on epävarmaa.

Myöhemmin viikolla EU:n huippukokouksissa johtajien on määrä päättää turvapaikanhakijoiden jakamisesta EU-maiden kesken. Tätä ovat vaatineet ennen muuta Italia ja Itävalta, jotka ottavat vastaan valtaosan EU:hun pyrkivistä. Jäsenmaat ovat asiasta erimielisiä, joten päätös turvapaikkaa hakeneiden siirtämisestä Italiasta ja Kreikasta muihin jäsenmaihin tehdään todennäköisesti määräenemmistöpäätöksenä.

Välimeren pakolais- ja siirtolaiskriisi on iso humanitäärinen ongelma, joka vaatii toimia. Tämän vuoden keväällä ja kesällä kymmenettuhannet ihmiset ovat jo ylittäneet Välimeren ihmissalakuljettajien surkeilla paateilla. Noin 2 000 ihmistä on hukkunut alusten upottua.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan Välimeren yli saapui viime vuonna yli 218 000 ihmistä. Se oli lähes kolminkertaisesti verrattuna vuoteen 2011, joka oli ennätysvuosi. Tänä vuonna saavutetaan todennäköisesti uusi ennätys.

Pakolaisia tulee etenkin Syyriasta, Eritreasta ja Somaliasta. Syyrian sisällissota ei näy laantuvan, Eritrean diktatuurin harjoittama sorto vähenevän tai Somalia rauhoittuvan. Myöskään into pyrkiä köyhistä Afrikan maista siirtolaisiksi EU:hun ei ole laimentunut. Libyan romahtaminen on lisännyt joukkoon libyalaisia ja Libyassa siirtolaisina olleita.

Näistä ihmisistä valtaosa saapuu Italiaan. Itävalta taas ottaa vastaan muun muassa irakilaisia, syyrialaisia ja afganistanilaisia, joista osa tulee Kreikasta Balkanin läpi. Reitillä on myös Unkari, joka ilmoitti viime viikolla rakentavansa muurin Serbian-vastaiselle rajalleen pysäyttääkseen pakolaiset ja siirtolaiset.

Kriisissä ei ole enää kysymys vain EU:n alueelle pyrkijöistä. Vastikään 30 vuotta täyttänyt Schengen-sopimus, joka mahdollistaa vapaan liikkumisen lähes koko EU-alueella, on isoimman sitä koskaan kohdanneen uhan alla.

Itävalta on jo ilmoittanut keskeyttävänsä turvapaikkahakemusten käsittelyn painostaakseen muita jäsenmaita jakamaan turvapaikanhakijoita. Vielä tiukemman painostuskeinon on valinnut Italia, joka on ilmoittanut pohtivansa Schengen-viisumeiden myöntämistä turvapaikanhakijoille. Nykysääntöjen mukaan tämä mahdollistaisi turvapaikanhakijoiden vapaan liikkumisen Schengen-alueella.

Italian naapurimaat ovat palauttaneet Italiasta pohjoiseen pyrkineitä siirtolaisia ja pakolaisia Italiaan, mutta viisumin saatuaan he eivät olisi niin sanotusti paperittomia. Italia on siis onnistunut tekemään turvapaikanhakijoiden jakamisesta kysymyksen, josta keskusteltaessa puhutaan myös EU:n vapaan liikkuvuuden perusperiaatteesta.

Suomi ei vastusta turvapaikanhakijoiden jakamista virallisesti. Suomi on myöntymässä noin 800:n Italiasta ja Kreikasta lähetettävän turvapaikanhakijan vastaanottamiseen kahden vuoden aikana, mutta laskee nämä osaksi nykyistä pakolaiskiintiötä.

Määrä on niin pieni, ettei sillä ole vaikutusta EU:n siirtolais- ja pakolaiskriisiin. Suomen linjaus kuitenkin vähentää Suomeen otettavien kiintiöpakolaisten määrää. Se on ikävä päätös, sillä kiintiöpakolaiset ovat YK:n pakolaisiksi toteamia.

Nyt EU:ssa pelataan vielä aikaa, mutta jossain vaiheessa jäsenmaiden on pohdittava myös sitä, kuinka tärkeä Schengen-sopimus on koko unionille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat