Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taidetta "vain" turisteille?

Pääkirjoitus
 
Pirkko Kotirinta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Taideturismi lisääntyy kovaa vauhtia, kertovat tilastot. Esimerkiksi Barcelonan kaupunkiin suuntaavien kulttuurituristien vuosittainen määrä on kasvanut neljästä miljoonasta (1994) 20 miljoonaan (2013). Barcelonan kulttuurikohteiden kävijöistä turisteja on 70 prosenttia.

Toinen espanjalainen kaupunki, maan etelärannikolla sijaitseva Málaga, panostaa sekin vimmaisesti kuvataiteeseen kaupungin yli 600 miljoonan euron velasta huolimatta. Málaga on hankkinut vastikään vetoapua Ranskasta ja Venäjältä aiempien noin 30 taidemuseonsa rinnalle. Se on solminut lisenssisopimuksen Pariisin Pompidou-keskuksen ja Pietarin Venäläisen taiteen museon kanssa. Kummankin instituution ensimmäiset sivupisteet avattiin Málagassa maaliskuussa.

Haluaisin Málagaan, pian!

Haluaisin myös Pariisiin, taas. Uusi Louis Vuitton -museo kiinnostaa jo yksin Frank Gehryn rakennuksen takia, vaikka taidepiirit kuinka halveksisivatkin vau-rakennusta. Sekin kiinnostaa, miltä itse Pariisi näyttää LV-museosta katsoen.

Tämä kaikki sivuaa Guggenheim Helsinki -hanketta. Arkkitehtuurikilpailun tulos ilmoitetaan tänään tiistaina, ja keskustelu nytkähtää toivottavasti aiempaa konkreettisemmaksi. Nyt pitäisi tietää jo sisällöistäkin: Miten suomalainen kuvataide pääsisi esiin Guggenheim Helsingissä ja hyötyisi siitä? Olisiko siellä pysyvä suomalaisen muotoilun näyttely?

Barcelonalla on Gaudínsa, ja Málaga on Picasson syntymäkaupunki. Espanjalaiskaupunkien on ollut hyvä lähteä rakentamaan taidenousuaan näiden pohjalta. Bilbaon Guggenheimin esimerkki mahtavine talousvaikutuksineen on epäilemättä inspiroinut myös.

Mahtavia talousvaikutuksia tarvittaisiin kipeästi Suomessakin.

Vaikkei nykyään uskoisi, Suomi tunnetaan arkkitehtuurista ja designista. Suomalainen muotikin näyttäisi nousevan alhostaan. Keskustakirjasto kiinnostaa maailmalla jo nyt. Helsinki ylipäätään on herännyt eloon takavuosien horteesta.

Toivottavasti tänään astuu esiin yksi tai useampi avokätinen mesenaatti, sillä ilman yksityistä rahaa tämänkokoisia kulttuurihankkeita ei nykyään tehdä.

Toivotaan myös, että Guggenheim pitää brändinsä kunnossa ja pystyy selättämään Abu Dhabiin rakenteilla olevaan museoon liittyvät kiusalliset vierastyövoima-asiat, joita kriitikot pitävät esillä.

Pirkko Kotirinta pirkko.kotirinta@hs.fi
Kirjoittaja on kulttuuritoimituksen
toimitussihteeri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat