Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päivähoidon rajaus vaatii harkintaa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tuoreiden mielipidetiedustelujen perusteella hallituksen aikeet rajata subjektiivista päivähoito-oikeutta saavat suomalaisilta tukea.

Helsingin Sanomien juhannuksen jälkeen julkistamassa TNS Gallupin kyselyssä (HS 22. 6.) 80 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että päivähoito-oikeuden rajoittaminen osapäiväiseksi on hyväksyttävää, kun toinen vanhemmista on kotona joko perhevapaiden tai työttömyyden takia. Väitettä kannatti varauksetta 51 prosenttia vastaajista, ja 29 prosenttia oli jokseenkin samaa mieltä.

Kesäkuun alussa Lännen Median julkistamassa Taloustutkimuksen kyselyssä peräti 88 prosenttia vastaajista kannatti erittäin paljon (56 prosenttia) tai jonkin verran (32 prosenttia) päivähoito-oikeuden rajaamista puolipäiväiseksi, kun ainakin toinen vanhempi on kotona. Jopa 84 prosenttia työttömistä ja kaksi kolmannesta koti-isistä ja -äideistä suhtautui aikeeseen suopeasti.

Myötämielisyys on laajaa ja etenkin aietta varauksettomasti tukevien osuus suuri siihen nähden, kuinka kriittisesti päivähoito-oikeuden rajaamisen seurauksista on puhuttu julkisuudessa – myös kasvatusalan asiantuntijoiden suulla. Tosin vielä enemmän on arvosteltu suunnitelmaa päivähoidon ryhmäkokojen kasvattamisesta.

Hallituksen suunnitelmat subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamisesta puolipäiväiseksi näyttäisivät siis kelpaavan kansalaisille. Ensin – ehkä jo ensi vuoden alussa – uudistus ulottuisi perheisiin, joissa toinen vanhempi hoitaa lasta äitiys-, isyys- tai hoitovapaalla tai kotihoidon tuella. Myöhemmin rajaus koskisi vastaavalla periaatteella myös työttömiä.

Silti hallitukselta toivoisi malttia ja harkintaa – sekä herkkyyttä varhaiskasvatuksen asiantuntijoiden kuulemiseen – määriteltäessä päivähoito-oikeuden rajoja. Tässä asiassa ei voi menetellä niin, että uudistuksen vaikutuksia arvioidaan vasta jälkikäteen.

Hallitusohjelmassa on kaavailtu, että lapsen oikeus täysipäiväiseen päivähoitoon voisi poistua jo vanhemman oltua työttömänä kolme kuukautta. Rajapyykkiä määriteltäessä on ajateltu ennen kaikkea niitä säästöjä, joita muutoksen uskotaan tuovan julkiselle taloudelle. Säästöjen lopullista suuruutta on tosin vaikea arvioida tarkasti: myös osapäivähoidon organisointi aiheuttaa kuluja.

Rajausta pitää arvioida siltäkin kannalta, vaikeuttaako lapsen kokopäiväisen päivähoidon puute vanhemman työllistymistä esimerkiksi lyhytaikaisiin ja tilapäisiin työsuhteisiin. Ennen kaikkea rajauksessa pitää kuitenkin ottaa huomioon lapsen etu ja pedagogiset tarpeet – lapsesta ei saa tehdä heittopussia, jota siirrellään ryhmästä tai päiväkodista toiseen, jos vanhempi saa päiväksi tai viikoksi töitä.

Tähän asti kaikille kuulunutta etuutta rajattaessa ongelmana on, miten rajaus ottaa huomioon perheiden vaihtelevat elämäntilanteet ja yksilölliset tarpeet – vieläpä yhdenvertaisesti eri puolilla Suomea. Hallitusohjelmahan lupaa myös päivähoidon järjestämisessä kunnille lisää toimintavapautta.

Rajauksia tehtäessä pitäisi pohtia myös uudistuksen vaikutuksia erityisen tuen tarpeessa oleviin ryhmiin, kuten kotoutettaviin maahanmuuttajiin ja lastensuojelupalveluja tarvitseviin perheisiin. Vaikka kokopäiväiselle päivähoidolle olisi sosiaaliset perusteet vanhemman ollessa kotona, kuntien päätöksentekijät eivät säästöpaineissa välttämättä jokaisessa tapauksessa näe niitä. Lyhyen aikavälin lyhytnäköiset säästöt voivat kostautua ajan mittaan selvästi suurempina kustannuksina.

Hallitusohjelmassa päivähoitoa ja varhaiskasvatusta tarkastellaan lähinnä säästökohteina, sisällöllisiä tavoitteita erittelemättä. Hallitus lupaa tosin ylimalkaisesti, että "varhaiskasvatusta kehitetään tukemaan lapsen hyvinvointia". Nyt tarvittaisiin konkreettista näkemystä siitä, miten päivähoitoa – edes puolipäiväistä – kehitetään nimenomaan varhaiskasvatuksena, nykyistä kunnianhimoisemmin pedagogisin tavoittein.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat