Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Guggenheim-museo voisi uudistaa Eteläsataman rantaa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Sanomatalossa keskusteltiin Guggenheimin museosta
Sanomatalossa keskusteltiin Guggenheimin museosta
Sanomatalossa järjestetyssä yleisötilaisuudessa keskusteltiin tiistaina Guggenheimin museon tulevaisuudesta.

Eteläsataman ranta on kohentunut nihkeän hitaasti. Onneksi Helsinki sai korjattua ja uudistettua vanhasta kauppahallista eurooppalaistyylisen ruokapaikkojen keitaan.

Nyt kauppahallin naapuriin on tarjolla maailmanluokkainen taidemuseo, joka vetäisi ulkomaisia matkailijoita ympäri vuoden. Museosta tulisi vetonaula, jolla Helsinki pystyisi kilpailemaan turisteista Tukholman, Kööpenhaminan ja Oslon kanssa.

Jos Helsingin kaupunki suostuisi kattamaan osan museon rakennuskustannuksista, kansainväliset hotelliketjut kiiruhtaisivat kilvan kärkkymään museon naapurista hotellitonttia upealta paikalta.

Satamarekkojen valtaamaa parkkialuettahan riittää Olympiaterminaalille asti. Mikä parasta, maan omistaa kaupunki. Asiantuntijat ovat arvioineet maan arvoksi noin 12 miljoonaa euroa.

Jos Eteläsataman rantaa uudistetaan, kaupunkilaisille voisi rakentaa rantabulevardin, joka houkuttelisi vapaa-ajan viettoon myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Tähtitornin puisto voitaisiin avata kävelijöille ja pyöräilijöille rakentamalla silta Laivasillankadun yli. Tämäntyyppisiä ehdotuksia nousi esiin jo Kirjava satama -ideakilpailussa, joka järjestettiin osana Design Capital Helsinki -ohjelmaa vuonna 2012.

Guggenheim-arkkitehtuurikilpailun voittanut ehdotus "Majakka" avaa siis mahdollisuuksia suunnitella laajemminkin Eteläsataman alueen uudistamista. Koska "Majakka" koostuu ikään kuin useista rakennuksista, joita yhdistää lasikatto, samalla arkkitehtonisella tyylillä voitaisiin jatkaa rakentamista kohti Olympiaterminaalia.

Voittanut ehdotus on puurakenteinen. Juha Sipilän (kesk) hallitus on luvannut edistää puun käyttöä rakentamisessa ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi. Siksi hallituksen luulisi haluavan näyttäviä julkisia puurakennuksia paraatipaikalle.

Valtiollakin voisi tällä perusteella olettaa olevan mielenkiintoa museon rahoittamiseen.

Ankeasta satama-alueesta on nyt mahdollisuus loihtia ainutlaatuinen, kuhiseva satama, joka houkuttelee niin kaupunkilaisia kuin turisteja. Siksi Helsingin ja valtion päättäjien kannattaa käydä läpi Guggenheim Helsinki -hankkeen taloudelliset ja kulttuuriset vaikutukset sekä uskaltaa tehdä päätöksiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat